Hamarosan véget ér a márciusi lakásbiztosítási kampány. Ne hagyja elúszni a jó ajánlatokat!

4

Nap

21

Óra

57

Perc

57

Másodperc

Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. december 15.

6 lenyűgöző karácsonyi menüsor a világ körül

Ahány ország, annyi karácsonyi étkezési szokás: ami nekünk a halászlé, a töltött káposzta, a rántott hal és a bejgli, az más nemzeteknek a pulykasült, a grillezett húsok, a tenger gyümölcsei vagy épp a KFC csirke. Az viszont a világ szinte minden tájáról elmondható, hogy a karácsony nem lehet az igazi egy kiadós családi vacsora nélkül. Cikkünkben bemutatjuk 6 ország ünnepi menüsorát – ízkavalkádra felkészülni!

Franciaország

A gasztronómiájukról híres franciák karácsonykor is megadják a módját: minimum 6 fogást tálalnak az ünnepi asztalon, illetve csak az éjféli mise után ülnek le vacsorázni. Az előételek közül a liba- és kacsamáj, a füstölt lazac és az osztriga a legnépszerűbbek, ha főételről van szó, akkor a gesztenyével töltött sült liba, és a marhából vagy bárányból készült sült fogások kerülnek az asztalra, de természetesen a sajtválogatás sem maradhat ki a menüből. Mindezt általában ízletes pezsgővel kísérik, hagyományosan pedig a bûche de Noël, vagyis a karácsonyi csokoládés fatörzs koronázza meg a kiadós menüt.

Merítsen ihletet a karácsonyi menühöz vagy következő utazásához, indulás előtt pedig ne felejtsen utasbiztosítást kötni a Netrisk.hu-n!

Izland

A szigetország egy sor érdekes karácsonyi hagyománnyal büszkélkedhet: december 12. és december 24. között például 13 Yule Lads (karácsonyi srácok) érkezik egyenként a hegyekből, akik a jó gyerekeknek ajándékot, a rosszaknak krumplit tesznek a cipőjükbe. Az ünnepi menüt szintén a változatosság jellemzi: Izlandon populáris előétel a homárleves és a svédasztal is a karácsony elmaradhatatlan része. A malacsültet általában krumplival és más zöldségekkel tálalják, emellett füstölt bárány, rénszarvashús, pulyka, marha és lazac is gyakran kerül az asztalra. A tradicionális karácsonyi izlandi édességek közé tartozik a piparkökur, ami a mézeskalácshoz hasonló, csak vékonyabb tésztájú és fűszeresebb sütemény, valamint a laufabrauð, ami pedig egy lapos tészta, amit forró olajban sütnek ki, majd együtt díszíti a család aprólékos geometriai formákkal.

Lengyelország

A lengyeleknél karácsonykor 12 fogást kell felszolgálni, ami a 12 apostolt jelképezi. Emellett más szimbólumok is helyet kapnak az asztalon, mivel a világ különböző természeti kincseit is az ételek jelképezik: a vizeket a halak, míg a dombokat a gyümölcsök, az erdőket a gombafélék, a mezőket pedig a gabonák. A lengyel menü első fogása általában a céklaleves, de a menüsorból nem maradhatnak ki a halak, a gombával és káposztával töltött pirog, valamint a töltött káposztalevél sem. Ha pedig desszertekre kerül a sor, az itthon ismert bejgli és mézeskalács mellett a mazurek is népszerű – ez leginkább a lekváros pitéhez hasonlít –, és a mákos töltelékkel készülő sütemények sem hiányozhatnak az ünnepi asztalról.

Görögország

A görögök is a tradíciók hívei: karácsonykor mindig kerül az asztalra krisztuskenyér, amit kalács- vagy kenyértésztából készítenek, a tetejére egy keresztet rajzolnak, négy sarkát pedig olyasmivel díszítik fel, ami fontos a család számára. A mediterrán ország egyes részein előfordul, hogy akár 14 fogást is felszolgálnak karácsonykor, és az asztal egészen vízkeresztig megterítve marad. A fő fogás általában sertés-, bárány-, pulyka- vagy kecskesült görög salátával, klasszikus desszertjük pedig a melomakarona, ami egy mézbe áztatott sütemény, illetve a kourabiedes, ami egy rózsavízből készült vajsütemény.

Ausztrália

A kontinensen másképp zajlik a karácsony, ugyanis az ünnepi időszakban itt nyár van. A 90-es években terjedt el a hagyomány, miszerint a család és a barátok rendhagyó módon – a kellemes idő örömére – egy nagy kerti grillezéssel ünneplik a karácsonyt. A grillrácsról a hagyományos húsok mellett nem hiányozhatnak a tenger gyümölcsei és a halfélék sem. A gyümölcsök közül kiemelt szerepe van a mangónak, ami saláták és italok ízesítésére is szolgál ilyenkor, cseresznye pedig nemcsak az ételekbe kerül, hanem gyakran azzal díszítik az ünnepi asztalt is, így igazi mediterrán hangulatban telnek az ünnepek.

Japán

Az országban nem számít ünnepnapnak a karácsony, mivel a lakosságnak csak elenyésző része keresztény vallású, azonban az ünneplés hangulata így is beszivárgott Japánba. A felkelő nap országának karácsonyi étkezési hagyománya a KFC-hez köthető. Takeshi Okawara 1970-ben nyitotta meg az első KFC-t Japánban, és a legenda szerint egyik éjjel arról álmodott, hogy karácsonyi menü is lehetne az étlapon. Ehhez az utolsó löketet az adta az étteremmenedzsernek, hogy meghallotta az ott tartózkodó turistákat, akik arról beszéltek, hogy hiányzik nekik a karácsonyi pulyka – így megszületett a karácsonyi menü, amihez a férfi a már jól ismert KFC csirkét vette alapul. A „Kentucky-t karácsonyra” menüre egy marketing tervet is felépítettek, amelynek segítségével akkora sikert aratott ez a fogás, hogy a csirkés finomságokra hetekkel karácsony előtt le kell adni a rendelést, ha valaki biztos akar lenni abban, hogy ünnepekkor KFC menü kerülhet az asztalra.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek