Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2023. január 11.

5 fantasztikus európai síparadicsom a téli sportok szerelmeseinek

Havas hegyoldalak, páratlanul friss magaslati levegő, pazar kilátás – mindezt testközelből élvezhetjük síelés közben, ráadásul nem is kell túl messzire utaznunk ahhoz, hogy jó minőségű pályákat találjunk Európán belül. Ezúttal olyan úti célokat járunk körbe képzeletben, ahol a kezdők és a haladók egyaránt jól szórakozhatnak, és élvezhetik a havas örömöket.

Ischgl, Ausztria

Tirolban, Ausztria és Svájc magaslati határán terül el Ischgl, egy aprócska, ám annál inkább élettel teli település, ami a síelők Mekkája. A síparadicsom egészen a svájci Samnauig húzódik: összesen 239 kilométernyi területen biztosítja a lesiklást, és a pályák nagy része 2000 és 2900 méter között helyezkedik el – ennek a magasságnak, valamint a kihelyezett hóágyúknak köszönhetően a decembertől áprilisig tartó szezonban folyamatos a hóellátás. Itt nemcsak a síelők, hanem a szánkózás szerelmesei is kiélhetik magukat egy 7 kilométer hosszú, kivilágított pályán, sőt, a snowboardosok számára is van kiépített terep, ahol tökéletesre csiszolhatják lesikló trükkjeiket. Jó hír, hogy a faluban a mozgással teli napok után sem kell a szálláshelyünkön múlatnunk az időt, ugyanis a település híres a szezonnyitó és -záró bulijáról, amelyen minden évben világhírű zenekarok és előadók szórakoztatják a közönséget.

Mielőtt útnak indul, ne feledjen utasbiztosítást kötni: a Netrisk.hu kalkulátorában válassza a „Síelés és snowboard” lehetőséget, és tudja magát biztonságban sportolás közben is!

Gstaad, Svájc

Ennek a mesébe illően szép alpesi kisvárosnak a neve bizonyára ismerősen cseng a rutinos síelőknek. A környéken összesen 250 kilométernyi sípályát találunk, ahol a belépőtől a profi szintig mindenki megtalálhatja a számítását. A város az Alpok egyik legelőkelőbb üdülőhelyeként bővelkedik az exkluzív üzletekben, ínyenc éttermekben és fényűző szálláshelyekben. Gstaad környékén ráadásul nem csak a síelés megszállottjai találhatnak kikapcsolódási lehetőséget: a városközponttól 20 perc autóútra találjuk a Col du Pillon hegyszorost, ahonnan felvonóval juthatunk fel a Glacier 3000 síközponthoz. Itt sífutásra, kutyaszánozásra, hóbuszos túrákon való részvételre és szánkózásra is van lehetőségünk, csak rajtunk áll, hogy melyik mozgásformát választjuk.

Livigno, Olaszország

Az olaszországi Livigno szokatlan küllemével és gyakran felhőkbe burkolózott égboltjával azt a benyomást kelti, mintha egy másik világba csöppentünk volna – nem hiába nevezik Kis-Tibetnek is a területet nehéz megközelíthetősége miatt. A svájci határ közelében található helység sípályái remek környezetet biztosítanak kezdő és haladó síelők, illetve snowboardosok számára tudásuk csiszolására. A település a Spöl folyó mentén terül el: összesen 115 kilométer sípályarendszerrel rendelkezik, melynek legnehezebb része a Vetta Blessacia. Ez a szakasz 4,8 kilométeres hosszúságával 1000 méter szintkülönbséget foglal magában, így ez a terület tapasztalt síelőknek való, és jó, ha ők is kellően felkészülnek indulás előtt. Ha kedvező ár-érték arányú úti célt keresünk, Livigno remek lehetőség, mivel a város vámmentes területnek számít, így olcsóbban megúszhatjuk az itt tartózkodást, mint egy hagyományos síparadicsomban.

Chamonix, Franciaország

Ha lenyűgöző miliőben, a Mont Blanc lábánál szeretnénk élvezni a téli sportokat, akkor Chamonix tökéletes választás. A patinás síparadicsomot nem hiába nevezik az Alpok fővárosának is: itt rendezték meg az első téli olimpiát 1924-ben, sípályáira pedig minden szezonban özönlenek a síelők, a snowboardosok és a túrasízés szerelmesei a világ összes tájáról. A város legnagyobb nevezetessége az Aiguille du Midi 3842 méteres csúcsához vezető felvonó: mondanunk sem kell, hogy ebből a magasságból bámulatos kilátásban lehet részünk, és ha vállalkozó szelleműek vagyunk, innen elindulhatunk akár a Mont Blanc-ra vezető túrák egyikén is. Emellett nem érdemes kihagyni a terület másik látnivalóját, a Mer de Glace-t, vagyis Jégtenger nevű gleccsert sem, ami az ország legnagyobb gleccsere, és könnyedén megközelíthető fogaskerekűvel.

Bansko, Bulgária

Amikor azon törjük a fejünket, hogy síelni szeretnénk, valószínűleg nem Bulgária az első úti cél, ami eszünkbe jut, pedig jó tudni, hogy Bansko városában is találunk egy remek síközpontot. Kezdő síelők számára kimondottan jó választás ez a síparadicsom jó minőségű pályái miatt. Az itteni pályák az utóbbi években több fejlesztésen is átestek, például a gyors közlekedés érdekében modernizálták a felvonókat, a hóellátottság pedig 80 százalékos szintet üt meg. Azok, akik pénztárcakímélő módon szeretnének elkezdeni síelni, vagy csak egy élvezetes pályát keresnek könnyed snowboardozáshoz, elégedettek lesznek a bulgáriai síparadicsommal.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek