Vakok, gyengénlátók számára

Őszi teendők a kertben és a ház körül

2022.09.21

A kertes házban élők tisztában vannak vele, hogy ősszel is akadnak olyan teendők, amelyeket ajánlott még az első fagyok beállta előtt elvégezni. Ilyenkor nemcsak az év közben halogatott feladatokat végezhetjük el, hanem egy kis odafigyeléssel megkímélhetjük magunkat néhány váratlan kiadástól is. Cikkünkben összeszedtük azokat a teendőket, amelyeket jó, ha nem hagyunk télre.

Ereszcsatorna kitisztítása

Ősszel a felgyülemlett falevelek eltömíthetik az ereszcsatornát, ami akadályozhatja a víz lefolyását. Ez a csapadékos időszakokban és a téli hidegben komoly károkat okozhat: az eresz a befagyás következtében eldeformálódhat, így a tetőről lefolyó víz akár a homlokzatra is kerülhet. Az ereszcsatorna tisztításához használjunk létrát, és védőkesztyű vagy palántázó lapát segítségével távolítsuk el a leveleket! Ha mi magunk végezzük a tisztítást, ügyeljünk közben a biztonságra is: mindenképp legyen valaki a közelben, amikor felmászunk a létrára! Ennél biztonságosabb megoldás, ha egy kitolható tisztítófejjel állunk neki a takarításnak, mivel egy ilyen eszköz segítségével akár a járdáról is elvégezhetjük a csatornatisztítást.

Készüljön fel a télre lakásbiztosítással, melyet könnyedén megköthet a Netrisk.hu-n, sorban állás nélkül!

Metszés

Nincs olyan évszak, amikor ne kéne odafigyelnünk növényeink gondozására: ősszel az aktuálisan termő gyümölcsöket, lombhullató fákat, cserjéket és télálló kúszónövényeket érdemes megmetszeni. Fontos, hogy a sérült, elhalt, beteg és egymáshoz érő ágakat mindig levágjuk kétharmadig vagy félig, így egy esetleges fertőzés nem tud továbbterjedni. A gyümölcstermő növények esetében pedig kiemelten figyeljünk arra, hogy ne esős napon végezzük a metszést, valamint fiatal növényeknél kerüljük a túlzott metszést, inkább várjunk tavaszig a nagyobb mértékű visszavágással!

Kerti bútorok elpakolása

A fagy és a csapadék nem kíméli a kerti bútorokat sem, így azokat is fel kell készítenünk a hideg évszakra. Zárt teraszon különösebb odafigyelést nem igényel a berendezés, kültéren viszont érdemes először letisztítani a bútorokat, majd megvárni míg megszáradnak, végül leteríteni őket egy ponyvával, a párnákat pedig célszerű jól szellőző helyre elpakolni. A bútorok szempontjából fontos, hogy penészesedés ellen olyan ponyvát válasszunk, ami vízlepergető és strapabíró anyagból készült, továbbá szellőzőnyílásokkal ellátott. Ha ősszel és télen is használnánk a nyitott teraszt, akkor alumíniumvázas bútor, valamint egy kültéri hősugárzó beszerzése komfortossá teheti a kint töltött időt.

Növények téliesítése

Amint beköszöntenek az első fagyok, az arra érzékeny cserepes és dézsás növényeket telepítsük át a lakásba! Ezzel kapcsolatban az a legfontosabb, hogy a helyiség, ahol a növényeket elhelyezzük, fagyvédett és zárt legyen, kevés légmozgással. Arra is ügyeljünk, hogy a rendelkezésre álló fény, a hőmérséklet és az öntözés a növény szükségleteinek megfelelő arányban történjen. Azokat a növényeket, amelyek a kertben maradnak, egy arra alkalmas fóliával vagy takarószövettel védhetjük meg, ahol szükséges, ott a növény tövét is fedjük be! A lakásba bevitt növényeket akkor vigyük ki újra, amikor nem süllyed fagypont alá a hőmérséklet éjszaka sem, a kertben letakart növényekről pedig márciusban távolíthatjuk el a takarófóliát.

Nyílászárók ellenőrzése

Mondanunk sem kell, hogy a fűtés szempontjából milyen fontos a nyílászárók megfelelő szigetelése. Ősszel nézzük végig az ablakokat, és ha sérülést találunk, akkor akár saját magunk is belevághatunk a helyreállításba: például öntapadós habszalag használatával javíthatunk a szigetelésen. Abban az esetben, ha otthonunk fa nyílászárókkal felszerelt, ne feledjük, hogy az is karbantartást igényel: évente legalább egyszer speciális anyaggal kell kezelni, hogy az anyag kellő védelmet nyújtson a csapadék és a fagy ellen. Ezzel szemben a műanyag nyílászárók rendkívül jó szigetelőképességgel rendelkeznek, ami segít csökkenteni a rezsiköltségeinket, ráadásul ápolásuk is egyszerű.

Fűtési rendszer átnézése és kazán karbantartása

A kémény ellenőrzését semmiképp se hagyjuk ki a teendők listájáról, mivel egy eldugult kéményből visszaáramolhat a szén-monoxid a házba, ami életveszélyes helyzetet teremthet. A kazán és a fűtési rendszer ellenőrzéséhez időben keressünk fel egy szakembert! Ezt minden fűtési szezon előtt érdemes megtenni, mivel így megelőzhetünk olyan felmerülő problémákat, amelyek számottevő kiadással is járhatnak. Arról nem is beszélve, hogy egy szakember segíthet optimalizálni a fűtőtestek hatékonyságát, és később nem kell amiatt aggódnunk, hogy levegős lesz a rendszer, elszökik a hő, vagy váratlanul cserélni kell egy alkatrészt. Ezen kívül a szennyeződések szakszerű eltávolítását is érdemes kérnünk, valamint testi épségünk és lakásunk érdekében sem ajánlott halogatni a karbantartást, mellyel elkerülhetőek olyan veszélyes szituációk, mint a gázvisszaáramlás vagy a szén-monoxid-mérgezés.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu