Vakok, gyengénlátók számára

Így spórolhatunk az árammal otthonunkban

2022.09.13

Az egyre növekvő energiaárak és a rezsicsökkentés módosítása jelentős változásokat hoz a hazai háztartások életébe, így akarva-akaratlanul is átgondoljuk, hol tudnánk visszafogni a fogyasztásunkat otthonunkban. Bár elsőre komoly kihívásnak tűnhet a takarékosság, egy kis odafigyeléssel akár több ezer forintot is spórolhatunk havonta. Cikkünkben hoztunk néhány tippet a spóroláshoz, melyek közül érdemes néhányat beépíteni a mindennapokba.

Vásároljunk energiatakarékos készülékeket

Bár ez a módszer első körben komoly anyagi befektetést igényel, hosszú távon hálás lesz érte a pénztárcánk. Ugyanez a helyzet a napelemmel, melyből kaphatunk kisebb méretűt is, amellyel a kisebb energiaigényű eszközöket elláthatjuk árammal. Mindenekelőtt ellenőrizzük, hogy mennyit fogyasztanak háztartási gépeink: ezt a legegyszerűbben egy fogyasztásmérővel tehetjük meg, amit könnyedén beszerezhetünk bármelyik műszaki boltban. Ha kiderítettük, melyik készülékünk fogyasztja a legtöbbet, kezdetben elég, ha azt korszerűsítjük. Továbbá fontos, hogy ezt az alternatívát csak akkor válasszuk, ha amúgy is időszerű a háztartási gépek cseréje, egy jól működő készüléket ne cseréljünk le feleslegesen! Ha a vásárlás mellett döntünk, mindenképp figyeljünk oda a gépek energiabesorolására: az energiacímkék egy A-tól G-ig terjedő skálán sorolják be a háztartási gépeket, melyből az A kategória jelzi a legalacsonyabb energiafogyasztási értéket. Vásárlás után ne feledkezzünk meg a karbantartásról sem, hiszen például egy elektromos bojler hatékonysága jelentősen csökken, ha a fűtőszál vízköves, ezáltal többet is fogyaszt, és szinte észrevétlenül dobja meg a villanyszámlát. Ebbe a kategóriába tartozik a hűtőszekrény is, ami hatékonyabban működik, ha mindig gyorsan kivesszük a legfontosabbakat, nem nyitogatjuk feleslegesen, és főzés után csak kihűlt állapotban tesszük be az ételt, hogy a készülék jobban tartsa a hideget. A fagyasztót pedig olvasszuk le, ha már vastag a jegesedés, mert ezzel is a fogyasztásnak teszünk jót.

Lakásbiztosításra van szüksége? A Netrisk.hu-n egyszerűen elvégezheti a kalkulációt, majd megkötheti az Önnek megfelelő biztosítást

Szárítsuk a ruhákat szabad levegőn

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a szárítógépek használata, azonban amíg tehetjük, ruháinkat szárítsuk a szabad levegőn, ha rendelkezünk kerttel, erkéllyel vagy udvarral. A kültéri szárítás további előnye, hogy a napfény fertőtlenítő hatással is rendelkezik, így például a fehérneműk és ágyneműk szabadban történő szárítása kimondottan higiénikus megoldás. Mosás előtt figyeljünk oda arra is, hogy a megfelelő programot használjuk, ezzel nemcsak az áram-, hanem a vízfogyasztást is csökkenthetjük!

Használjuk tudatosan elektromos eszközeinket

Egy klímaberendezéssel sok energiát spórolhatunk, ha tudatosan használjuk: ha tehetjük, ne hűtsük vagy fűtsük túl otthonunkat, állítsunk be egy komfortos, azonban a külső hőmérséklethez képest nem túlzó hőfokot. Semmiképp se hagyjuk, hogy nagyon felforrósodjon vagy kihűljön a lakás: kevesebb áramot fogyasztunk, ha folyamatosan fenntartunk egy kényelmes hőfokot, mint ha hirtelen, nagy teljesítményen kell lehűtenünk, vagy akár befűtenünk ugyanazt a helyiséget. Továbbá ne sajnáljuk a pénzt a karbantartásra, hiszen ez egészségügyi szempontból is fontos, valamint a tisztán tartott klíma a gép hatékonyságát is növeli. Végül pedig, ha szellőztetéssel felfrissítenénk a szobák levegőjét: mindegy, hogy fűtésre vagy hűtésre használjuk a klímát, a készülék hatékonyabban tud működni, ha résnyire nyitott ablakok helyett gyorsan, nagyra tárt nyílászárókkal szellőztetünk egyet – így ugyanis nem változik nagy mértékben a helyiség hőmérséklete. A tudatosságot ne hagyjuk figyelmen kívül a többi háztartási eszköz esetében sem: használjuk ki a mosó- és mosogatógép teljes kapacitását: ha csak egy-két koszos edény vagy ruha gyűlt össze, akkor ne indítsuk el a gépet, ha pedig ezt valamiért mégis meg kellene tennünk, válasszunk ECO módot!

Figyeljünk a készenléti állapotban lévő eszközökre

Mindannyiunk háztartásában vannak olyan eszközök, amelyek készenléti állapotban vannak, például a televíziók és különböző hangrendszerek. Kevesen számolnak azonban azzal, hogy készenléti állapotban ezek a készülékek is fogyasztanak áramot. Bár az elektromos készülékek gyártói egyre inkább odafigyelnek arra is, hogy készenléti állapotban se legyen jelentős a fogyasztás, ügyeljünk rá, hogy ezeket a készülékeket se tartsuk folyamatosan áram alatt! Emellett készenléti állapotban működő gépeinket csatlakoztassuk egy központi elosztóra, amelynek segítségével egy gombnyomással áramtalaníthatjuk az összes készüléket.

Ügyeljünk telefonunkra, számítógépünkre

Ha feltöltöttük a telefonunkat, utána ne felejtsük el kihúzni a töltőjét a konnektorból, valamint az éppen nem használt funkciókat, például a Wi-Fit, a Bluetooth-t és a nem használt alkalmazásokat is kapcsoljuk ki az eszközön, így spórolhatunk az akkumulátoridőn. Asztali számítógép vagy laptop esetében amint tehetjük, kapcsoljuk ki a készüléket, valamint a laptopot ne tartsuk áram alatt, amíg az nem igényli a töltést. Ezen kívül érdemes a készüléket energiatakarékos üzemmódban használni, hogy ezzel is növeljük az üzemidejét.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu