Hamarosan véget ér a márciusi lakásbiztosítási kampány. Ne hagyja elúszni a jó ajánlatokat!

4

Nap

9

Óra

44

Perc

18

Másodperc

Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2023. január 13.

Hasznos praktikák a lakás világosításához

Kicsi a lakásunk, ahová kevés fény szűrődik be, esetleg nincs elég ablak, ami miatt minden napszakban mesterséges világítást kell alkalmaznunk? Van megoldás: megannyi praktika létezik, amelyek segítségével világosabbá tehetjük a sötét lakásokat is, így egészségesebb és természetesebb környezetet varázsolhatunk magunknak. Cikkünkben megosztunk néhány fortélyt, hogy a fény uralkodhasson a sötét ingatlanokban is.

Fessük világosra a falakat!

Az első és legfontosabb teendőnk, ha világosítanánk a belteret, hogy a falakon világos színeket alkalmazzunk. Ahhoz, hogy erőteljesebben kinyissuk a teret egy kis lakásban, a fehér, esetleg egyéb világos árnyalatok kitűnő választásnak bizonyulnak, ugyanis ezek fényvisszaverő hatással bírnak, így nagyobbnak tűnik a szoba az ilyen árnyalatú falaktól. Amennyiben túl egyhangúnak találjuk a fehéret, feldobhatjuk a szobát a fal és a mennyezet találkozásánál díszítő csík alkalmazásával, ha pedig nem tudunk lemondani egy erőteljesebb színárnyalatról, akkor is ügyeljünk arra, hogy csak az egyik falat fessük be az adott színnel. Továbbá jó tudni azt is, hogy nem érdemes teletűzdelni a falakat sok képpel és díszítőelemmel, mivel ezek a zsúfoltság érzetét keltik. Ennek értelmében törekedjünk minimalizmusra, illetve ügyeljünk arra, hogy a kihelyezett dekorelemek is világos árnyalatúak legyenek.

Nincs lakásbiztosítása, vagy közeleg az évforduló? Kalkuláljon, és válassza az Önnek megfelelő biztosítási ajánlatot a Netrisk.hu-n!

Ügyeljünk az üvegfelületekre!

Lehet, hogy nem is gondolnánk, de a tükrök megfelelő elhelyezése csodákat művelhet egy kisebb és sötétebb lakással. A legjobb, amit tehetünk, hogy tükröt helyezünk el azzal az ablakkal szemben, amelyiken a legtöbb természetes fény árad be, így extra fény járhatja körbe a szobát a fényvisszaverődésnek köszönhetően. A tükrök esetén sem érdemes azonban túlzásba esnünk, 1-2 darab felhelyezésével már nyert ügyünk van. A tükrök mellett ne feledkezzünk meg az ablakokról sem, hiszen minél tisztábbak, annál több fény tud beáramlani rajtuk. Kis lakásokban körülbelül havonta egyszer érdemes áttörölni az ablakokat kívül-belül, hogy az utca felől lerakódó kosz és por se állhasson a természetes fény útjába.

Használjunk alternatív fényforrásokat is!

Közérzetünkre jó hatással van a természetes fény, ám ha a fenti praktikák bevetésével sem tudjuk kellőképpen világosítani ingatlanunkat, akkor hasznos lépés lehet még az izzók cseréje. Ilyenkor fontos, hogy olyan színű izzót válasszunk, ami természetes fényhatást képes kibocsátani. Amennyiben egy állólámpa mellett tesszük le a voksunkat, törekedjünk arra, hogy az izzók természetes hatást keltsenek. Emellett előnyben vannak azok, akik szívesen foglalkoznak lakberendezéssel, és a lakás világosítása mellett a tökéletes hangulat megteremtését tűzték ki célul, mivel azzal is világosíthatjuk a lakást, ha különböző égősorokkal díszítjük a helyiségeket. Például felhelyezhetünk fényfüzéreket függőleges irányban az ablak mentén, továbbá az éjjeliszekrényeken dekorációs célból használhatunk sólámpát és gyertyákat is.

Rendezzük be a lakást világos bútorokkal!

Abban az esetben, ha vannak olyan bútoraink, amelyek nem világos árnyalatokban pompáznak, természetesen nem szükséges új darabokat beszereznünk, világosíthatunk például azzal is, ha enyhe árnyalatú takarókkal fedjük le az ágyat és a kanapét. Ha viszont egyébként is vásárolnánk új bútorokat, részesítsük előnyben a világos árnyalatú berendezést a kanapétól kezdve a könyvespolcon át az éjjeliszekrényig – ügyeljünk minden apró részletre! A függönyöket is körültekintően válasszuk meg: a textil vékony anyagú legyen, és ebben az esetben is törekedjünk a világos színválasztásra. Ugyanez igaz a padlóra és a szőnyegre is: ne válasszunk sötét burkolatot, valamint a szőnyeg esetében is maradjunk a fehér, elefántcsont és krémszínű árnyalatoknál.

Oszd meg másokkal