Vakok, gyengénlátók számára

Tippek a biztonságos kerékpározáshoz kezdőknek és haladóknak

2022.06.10

Az utóbbi években reneszánszát éli a kerékpározás, ami nem csoda, hiszen pozitív egészségügyi hatása mellett a környezetet is védjük, ha biciklire pattanunk. Azonban akárcsak a többi sport, a kerékpározás sem teljesen veszélytelen – cikkünkben adunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogy miként tehetjük biztonságosabbá a tekeréssel töltött időt.

Kerékpárvásárlás előtt végezzünk kutatómunkát!

Ha azok közé tartozunk, akik még biciklivásárlás előtt állnak, akkor a legfontosabb szempont, amit figyelembe kell vennünk, hogy olyan kerékpárt válasszunk, ami megfelel a céljainknak. Az egyes kerékpártípusok más-más jellemzőkkel bírnak, és különböző terepre tervezték őket, így nem mindegy, hogy például országúti biciklit, mountain bike-ot vagy elektromos kerékpárt választunk. Minden esetben próbáljuk ki a kerékpárt az üzletben, és figyeljünk oda arra, hogy a testalkatunkhoz illeszkedő biciklit válasszunk. Ez azért fontos, mert így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a sérüléseket, ugyanakkor kényelmes tekerésben lesz részünk. Ezen kívül alapvető fontosságú az ülésbeállítás is, mivel egy rosszul pozicionált nyeregben megfeszülhetnek izmaink, ráadásul a nyakunkat és a hátunkat is terhelhetjük vele.

Kezdő vagy haladó kerékpáros? Bármelyik csoporthoz is tartozik, gondoljon a biztonságra, kössön balesetbiztosítást online a Netrisk.hu-n!

Törekedjünk a fokozatosságra!

A megfelelő kerékpárválasztás nem minden: akárcsak más sportágak esetén, itt is ügyelnünk kell arra, hogy fokozatosan emeljük a terhelést. Kezdőként például ne induljunk el olyan biciklis túrákra, amelyek túl nagy kihívást jelenthetnek számunkra, hiszen a rutin hiányában könnyen megsérülhetünk vagy baleset érhet minket. Kezdetben tekerjünk inkább kevesebb kilométert, és iktassunk be pihenőnapokat is, majd fokozatosan tűzzünk ki magunk elé komolyabb célokat.

Gondoskodjunk a megfelelő kerékpáros felszerelésről!

Rossz látási viszonyok mellett, illetve sötétben mindenképpen gondoskodjunk megfelelő biztonsági ruházatról és felszerelésről. Viseljünk láthatósági mellényt, és használjuk a lámpákat, valamint a prizmákról se feledkezzünk meg. Továbbá nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a bukósisak viselése biciklizés közben, hiszen a kisebb horzsolásoktól egészen a komoly fejsérülésekig számos esetben megvédhet minket. Bár Magyarországon csak a lakott területen kívül, 40 km/h sebesség felett közlekedő kerékpárosoknak kötelező a sisakhasználat, ne vegyük félvállról saját biztonságunkat! Ne feledjük, hogy a láthatóság mellett a hallhatóság is fontos, ha kerékpárra pattanunk: előzésnél a gyalogosok és más kerékpárosok figyelmeztetésére mindig használjuk a csengőt.

Legyen nálunk egy többfunkciós szerszám!

Sajnos bárkivel előfordulhat, hogy biciklizés közben defektet kap vagy leesik a lánca, azonban ezeket a problémákat akár helyben is orvosolhatjuk, ha van nálunk egy többfunkciós kerékpárszerszám. Elsőre talán meghökkentően hangzik, hogy hordjunk magunknál ilyen eszközt, azonban így csak egy szerszámot kell magunkkal vinni, és lesz nálunk csavarhúzó, imbuszkulcs, középcsapágy, abroncsemelő és láncbontó is. Egy ilyen kerékpárszerszám könnyen beszerezhető és tárolható, birtokában pedig nem kell aggódnunk egy-egy kellemetlen helyzet miatt útközben. Természetesen nem elég, ha csupán megvesszük ezt az eszközt, tudnunk kell használni is, ezért mielőtt útnak indulunk, feltétlenül nézzük meg, hogy melyik funkciója pontosan mire való.

Készüljünk fel a balesetekre!

A legtöbb kerékpáros baleset városon belül, kereszteződésekben vagy azok közelében, illetve az országúton történik. Biciklizés közben is készen kell állnunk a váratlan helyzetekre: balesetbiztosítás kalkulátorunk segít abban, hogy megtaláljuk a saját szempontjainknak legmegfelelőbb biztosítást, és bebiztosítsuk magunkat akár a kerékpározás közben bekövetkező balesetekre is. A szabadságérzést nyújtó gurulás igazán felemelő élmény, de legyünk elővigyázatosak, és tekerjünk biztonságban!

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu