Vakok, gyengénlátók számára

5 életmentő tanács váratlan helyzetekre

2022.09.29

Egy-egy veszélyes szituációban életmentő lehet, ha pontosan tudjuk, mit kell tennünk az adott helyzetben, így bár senki sem szívesen gondol ilyenekre, nem árt tájékozottnak lennünk. Mivel ilyenkor a pillanatnyi ijedtség és a stressz miatt nem feltétlenül tudunk megfelelően reagálni, fontos, hogy legyen a tarsolyunkban néhány hasznos praktika, amit vész esetén alkalmazhatunk. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 életmentő tippet – legyünk minden helyzetben elővigyázatosak!

Mit tegyünk, ha begörcsöl a lábunk úszás közben?

Veszélyes szituációkat okozhat, ha úszás közben begörcsöl a lábunk vagy a karunk, és nem tudjuk, hogyan reagáljunk egy ilyen helyzetben. A legfontosabb, hogy mindig alaposan melegítsük be az izmainkat, mielőtt bemegyünk a vízbe, különös tekintettel a vádlira és a lábfejre, ugyanis ezek görcsölnek be a leggyakrabban. Figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre is, hogy elkerüljük a dehidratációt, és ha gyakran űzzük ezt a sportot, érdemes lehet kalciumot és magnéziumot szedni. Ha a legnagyobb igyekezetünk ellenére mégis görcsölést tapasztalunk úszás közben, semmiképp se pánikoljunk: hagyjuk abba az úszást és a hátunkon lebegve próbáljuk meg ellazítani, esetleg megnyújtani az izmot. Csak akkor ússzunk tovább, amikor már teljesen elmúlt a görcs, és ilyenkor is inkább váltsunk úszásnemet, ugyanis komoly problémát okozhatunk azzal, ha megerőltetjük a begörcsölt izmainkat.

Készüljön fel a váratlan helyzetekre balesetbiztosítással – teremtsen védelmet egyszerűen a Netrisk.hu-n!

Hogyan másszunk ki egy vízbe csúszott autóból?

Ez is egy olyan szituáció, amiről azt reméljük, hogy sosem történik meg velünk, ennek ellenére életet menthet, ha tisztában vagyunk vele, mit kell tennünk ilyenkor. Ha az autónk vízbe csúszik és mi bent ragadunk, ne próbáljuk meg kinyitni az ajtót, ugyanis a víznyomás miatt ezt csak akkor tudjuk megtenni, amikor az autó már majdnem megtelik vízzel, ám ekkor már késő lehet. Ehelyett próbáljunk meg minél éberebben reagálni a helyzetre és amilyen gyorsan csak tudjuk, tekerjük le az ablakot, így a nyitott ablakon ki tudunk mászni az autóból és a felszínre tudunk úszni. Ne feledjük, hogy első lépésként csatoljuk ki a biztonsági övet, és amennyiben nem sikerül az ablak lehúzása, próbáljuk meg a lábunkkal vagy egy kemény tárggyal betörni azt. Fontos, hogy ne a szélvédővel, hanem az oldalsó ablakokkal próbálkozzunk, és ne az ablak közepét, hanem valamelyik sarkát célozzuk. Ha sikerül kijutnunk az autóból, de a fényhiány miatt nem tudjuk, merre kell úsznunk, kövessük a buborékok haladását.

Mi a helyes testhelyzet egy zuhanó liftben?

A modern liftek ma már többféle biztonsági rendszerrel vannak felszerelve, ezért kevés esély van arra, hogy zuhanás történjen, de ettől függetlenül jó, ha tudjuk, mi a helyes reakció, ha mégis ilyen helyzetbe kerülünk. Gyakori tévhit, hogy zuhanó liftben akkor járunk a legjobban, ha a földet érés előtt ugrunk egyet – ez nem egy jó stratégia, ugyanis így csak késleltetjük a becsapódást, de nem csökkentjük annak erejét. Ilyen esetben azt kell elérnünk, hogy a lehető legnagyobb felületen érintkezzünk a talajjal, tehát ahelyett, hogy állva maradnánk vagy leülnénk, háttal feküdjünk le a földre, így nagyobb biztonságban lehetünk a becsapódáskor. Ezen kívül fontos, hogy semmi esetre se próbáljuk meg feszegetni az ajtót, hanem várjunk türelmesen a segítségre, ugyanis a liftaknába kimászni rendkívül veszélyes.

Hogyan jussunk ki egy égő épületből?

Mint ahogyan minden veszélyes helyzetben, tűz esetén is az a legfontosabb, hogy őrizzük meg a nyugalmunkat, ugyanis ezzel értékes perceket nyerhetünk. Első lépésként takarjuk el a szánkat és az orrunkat egy – lehetőség szerint nedves – ruhadarabbal, majd a földhöz minél közelebb kezdjünk el a kijárat felé mászni. Mielőtt kinyitnánk egy ajtót, figyeljük meg, hogy nem áramlik-e füst az ajtó túloldaláról, és bizonyosodjunk meg arról, hogy nem forró a kilincs, hiszen könnyen lehet, hogy a másik szobában már erősebb a tűz – ez esetben jobban tesszük, ha csukva tartjuk az ajtót és más kiutat keresünk. Az ajtók ilyenkor kulcsfontosságúak lehetnek a tűz terjedésének lassításában, ezért mindig csukjuk be magunk mögött őket. Végül pedig ne feledjük: semmi sem olyan fontos, mint az életünk védelme, ezért koncentráljunk a menekülésre, ne forduljunk vissza értéktárgyainkért.

Mit jelent, ha egy segítőkutyát a gazdája nélkül látunk?

Azt már szerencsére egyre többen tudják, hogy munka közben nem szabad simogatással vagy bármi mással megzavarni a segítőkutyákat, de vajon mi a teendő, ha a kutyát a gazdája nélkül látjuk? Amikor egy segítőkutya odajön hozzánk, de a gazdáját sehol sem látjuk a közelben, tudnunk kell, hogy az állat azt próbálja jelezni nekünk, hogy valami baj történt. Ilyenkor mindenképp kövessük a kutyát, mert nagy valószínűséggel el fog vezetni a gazdájához, aki elképzelhető, hogy segítségre szorul. Fontos tudnunk, hogy nem minden segítőkutya kap segítségkérésre vonatkozó kiképzést, de ha mégis ilyet tapasztalunk, semmiképp se hagyjuk figyelmen kívül, ugyanis ezzel életet menthetünk.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu