Barion Pixel Vakok, gyengénlátók számára

5 balesetmegelőző tipp kezdő sportolóknak

2020.11.11

A sportolást soha nem késő elkezdeni: sokan kifejezetten a téli időszak beköszöntével kapnak kedvet egy kis otthoni vagy szabadtéri edzéshez. Ha kezdőként vágunk bele, könnyedén sérülés lehet a vége: cikkünkben öt olyan tippet veszünk sorra, amelyekkel elkerülhetjük a leggyakoribb sportsérüléseket.

1. Válasszuk ki a megfelelő mozgásformát!

A sikerélmény azzal kezdődik, hogy megtaláljuk azt a mozgásformát, amit örömmel végzünk, illetve amit az általános erőnlétünk és egészségi állapotunk is megenged. Elképzelhető, sőt, valószínű, hogy ezt nem fogjuk rögtön elsőre megtalálni: ne csüggedjünk, ha csak többszöri próbálkozásra találjuk meg a nekünk való edzésformát! Minden test, izomzat és életmód más, így hiába vált be valami az ismerősünknek, nem biztos, hogy mi is ugyanezt fogjuk tapasztalni.

2. Haladjunk kis lépésekben!

A kezdő sportolók gyakori hibája, hogy a hirtelen lelkesedésben túlhajtják magukat. Bár ilyenkor valóban nehéz visszafogni magunkat, az egészségünk érdekében kezdjünk rövidebb, alacsonyabb intenzitású edzésekkel, és lassan, fokozatosan emeljük ezeket. Figyeljünk arra, hogy elegendő pihenőnapot iktassunk be, azonban törekedjünk a rendszerességre – ne feledjük, heti két helyesen végrehajtott edzés sokkal hasznosabb, mint heti négy hibákkal teli, elkapkodott alkalom!

Ha mégis megtörténik a baj: készüljön fel a váratlan helyzetekre balesetbiztosítással!

3. Ne feledkezzünk meg a bemelegítésről és a nyújtásról!

Egy edzés sem lehet teljes megfelelő bemelegítés és nyújtás nélkül, sőt, ezek elmulasztása sérüléshez is vezethet. Sajátítsunk el néhány bemelegítő gyakorlatot, és edzés előtt néhány percig ismételjük ezeket, hogy kellően bemelegedjenek az izmaink. Az edzés végén különösen fontos a kíméletes, de alapos nyújtás: időzzünk el hosszan egy-egy izomcsoportnál, és hagyjuk, hogy a nyújtó gyakorlatok végezzék a dolgukat. Az iskolai testnevelésórákon megszokott rugózó, vagy más néven ballisztikus nyújtás a sérülésveszély miatt ma már elavultnak számít, így alkalmazzuk inkább a biztonságos, statikus nyújtásokat. Fontos, hogy a bemelegítés és a nyújtás sorrendjét soha ne cseréljük fel: edzés előtt kerül sor a bemelegítésre, edzés után pedig nyújtunk!

4. Figyeljünk a testünk jelzéseire!

Rendkívül bosszantó, amikor az edzés napján azzal szembesülünk, hogy bujkál bennünk valami betegség, vagy éppen szörnyű izomlázunk van. Ezeket a jelzéseket azonban semmiképp se hagyjuk figyelmen kívül: csak akkor kezdjünk mozogni, ha teljesen egészségesnek érezzük magunkat! Napjainkban is tartja magát a tévhit, hogy az izomlázra feltétlenül rá kell dolgozni, azonban előfordul, hogy ezzel csak rontunk a helyzeten: hagyjunk időt arra, hogy az edzés közben keletkezett mikrosérülések regenerálódjanak, és inkább vegyünk egy forró fürdőt, amely nemcsak csillapítja a fájdalmat, de az izmokat is ellazítja. Betegség vagy sérülés esetén tartsunk néhány pihenőnapot, és csak akkor kezdjünk el újra mozogni, ha minden panaszunk elmúlt.

5. Biztonságban szabadtéren is

A szabad levegőn való mozgásnak számos előnye van, azonban a sérülések esélye is nagyobb lehet, főleg, ha sötétedés után sportolnánk. Ha futni indulunk, keressünk olyan helyet, ahol egyenletes a talaj és megfelelő a világítás, és bár a legtöbben szívesen hallgatunk zenét edzés közben, olyan hangerőt válasszunk, ami mellett még meghallunk egy potenciális veszélyforrást, például egy kutyát vagy autót. Ha egyedül sportolunk, indulás előtt feltétlenül ellenőrizzük a telefonunk töltöttségi állapotát, hogy baj esetén segítséget tudjunk hívni, és persze mindig ügyeljünk az időjárásnak és a sportágnak megfelelő lábbelire és ruházatra!

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu