Kérdése van? Válaszolunk.

Kell utasbiztosítás, ha van Európai Egészségbiztosítási Kártya?

2015.06.18

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával (Kártya) az Európai Unió tagállamaiban bekövetkező sürgősségi betegellátást finanszírozza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Kiállítását egészségügyi ellátásra jogosult kérheti, és a kiállítástól számított 36 hónapig érvényes. 

Fontos tudni, hogy Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban és egyes szolgáltatók esetén Finnországban az egészségügyi ellátás, illetve gyógyszerek költségét a helyszínen ki kell fizetni, és ezek mégtérítését utólag lehet kérni az OEP-től. Az egyes tagországokban eltérő a sürgősségi ellátásba tartozó beavatkozások köre, így például a mentővel történő szállítás, vagy a röntgen költsége nem tartozik bele, azaz a Kártyát nem fogadják el. A tagállamok állampolgárai azonos elbánásban részesülnek az egészségügyi ellátást illetően, de ez egyben azt is jelenti, hogy az esetlegesen fizetendő önrészek is mindenkire vonatkoznak. Az adott tagállamban fizetendő önrészekre a Kártya nem nyújt fedezetet.

A Kártyát nem tudja használni, amennyiben olyan országba utazik, amely nem tagja az Európai Uniónak, és olyan uniós szolgáltató sem fogadja el, aki nem kötött szerződést az adott állam társadalombiztosítási/egészségbiztosítási szervével. A túristák által preferált üdülőhelyeken az orvosok döntően magánpraxisban működnek, illetve bizonyos országokban a társadalombiztosítás keretein belül igénybe vehető szolgáltatások köre jóval szűkebb a magyarországinál.

A Netrisk.hu mindenképp javasolja utasbiztosítási szerződés kötését, mert azon túl, hogy a fentebb említett problémákra is megoldást nyújt, több olyan szolgáltatást is tartalmaz, ami az Európai Egészségbiztosítá Kártyával nem érhető el. Ilyenek többek között a poggyásszal kapcsolatos szolgáltatások, a felelősségbiztosítás, jogvédelem, beteg (haza)szállítása, hozzátartozó utaztatása, útiokmányok pótlásával kapcsolatos költségek stb. A felsorolás természetesen nem teljes körű, ma már az utasbiztosítások is számos különböző szolgáltatást tartalmaznak. Utasbiztosítással elérhetővé válik a biztosítók éjjel-nappal elérhető segélyszolgálata is, ahol magyar nyelven kaphat segítséget, ha külföldön problémája adódik. 

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
 

A www.netrisk.hu olyan biztosítási szerződések értékesítését végző internetes összehasonlító felület, amely a szerződések összehasonlításán túl az ügyfél által kiválasztott biztosítási szerződés megkötésének kezdeményezésére is alkalmas. Az oldalon kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb), autós kiegészítő biztosítás, casco (személygépjárműre, motorra és tehergépjárműre 3,5 tonna össztömegig), lakásbiztosítás, utasbiztosítás és útlemondási biztosítás köthető. Tájékoztatjuk, hogy az összehasonlító funkció nem alkalmas az összetett, bonyolult vagy az átlagostól eltérő egyedi kockázatokat lefedő biztosítási fedezetek és szolgáltatások ajánlására. Az oldal a kgfb termék kivételével nem hasonlítja össze a piacon elérhető összes biztosítási szerződést. Egyedi igényekre, kockázatokra irányuló biztosításokkal kapcsolatban kérjük keresse telefonos ügyfélszolgálatunkat. Vállalkozói vagyon-, felelősség- és csoportos biztosításokra vonatkozó igényét a Netrisk Agent szolgáltatásunk keretében online is jelezheti.

A www.netrisk.hu weboldalt a Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Kft. (rövidített neve: Netrisk.hu Kft.) üzemelteti, független biztosításközvetítői tevékenységért maga felel, az esetlegesen okozott kárért vagy sérelemdíjért szakmai felelősségbiztosítója, a Generali Biztosító Zrt. áll helyt. Az üzemeltetőről további információt a Rólunk menüpontban talál. A weboldal használatával Ön elfogadja a Felhasználási Feltételekben foglalt valamennyi feltételt.

A www.netrisk.hu oldalon az üzemeltető a biztosításközvetítésen túl egyéb más tevékenységet (pénzügyi szolgáltatások hirdetése, pénzpiaci többes ügynöki tevékenység, távközlési szolgáltatások közvetítése) is végez.