Hamarosan véget ér a márciusi lakásbiztosítási kampány. Ne hagyja elúszni a jó ajánlatokat!

4

Nap

14

Óra

17

Perc

33

Másodperc

Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. június 15.

Legyen felkészült, óvja meg a garázsban tárolt értékeit!

A legtöbben autónk mellett egyéb ingóságokat, például kerékpárt, szerszámokat, kerti gépeket is tárolunk garázsunkban, sőt, akár műhelyként is használhatjuk azt. Éppen ezért egy váratlan tűzeset, vihar vagy betöréses lopás akkor is jelentős anyagi kárral járhat, ha az autó éppen nincs a garázsban. Cikkünkből kiderül, hogyan tudhatja nagyobb biztonságban a garázsban tárolt értékeit.

Kezdjük az alapoknál: figyeljünk a szigetelésre!

Akár épített, akár lemezgarázsunk van, a megfelelő szigetelés elengedhetetlen az autónk és egyéb ingóságaink megóvásához: a szélsőséges időjárási körülmények – például hőség, fagy, vagy egy hirtelen jött vihar – jelentős károkat okozhatnak. Ahogy minden épület, úgy a garázs védelme is az alapoknál kezdődik: a legjobb, ha már az építésnél különös gondot fordítunk erre, de bármikor lehetőségünk van utólagos szigetelésre is. Fontos azonban, hogy ne csak a falakat, hanem a padlózatot és a tetőt is védőréteggel lássuk el. Ha garázsunknak van a lakással közös fala, a megfelelő szigetelés azért is fontos, mert a hideg garázs télen sok hőt elnyelhet otthonunkból, így fűtésszámlánk is megemelkedhet. Manapság egyre népszerűbbek a mobilgarázsok is, mert rendkívül kompaktak, és nem igényel sok munkát a felállításuk. Ügyeljünk azonban arra, hogy szigeteléssel ellátott darabot válasszunk, ugyanis ezek utólagos szigetelése jóval nehezebb feladat.

Kössön lakásbiztosítást a Netrisk.hu-n, hogy biztonságban tudhassa a garázsban tárolt ingóságait!

A tűzvédelem a garázsban is fontos

Garázsunkban is kiemelten fontos az alapos és átfogó tűzvédelem, hiszen számos olyan anyagot tárolhatunk itt, ami könnyen meggyulladhat vagy akár fel is robbanhat. Egy esetleges garázstűz ráadásul lakásunkra is könnyen átterjedhet, ezért minden esetben körültekintően kell eljárnunk. Sose hagyjuk a polcon, vagy a földre dobva a barkácsoláskor és autószereléskor használt olajos rongyokat – a legjobb, ha ezeket tetővel fedett fémtárolóba tesszük. Ugyanez vonatkozik a benzines és olajos kannákra is: mindig zárjuk le ezeket, és tegyük zárt, tűzvédett helyre, például fémszekrénybe. Ügyeljünk rá, hogy garázsunkban ne legyenek olaj- vagy benzinfoltok, alaposan takarítsuk fel a padlót autószerelés és barkácsolás után. Lehetőség szerint kerüljük a fapolcokat, inkább válasszunk fém tárolószekrényt vagy polcrendszert. Ahogyan ez minden elektromos berendezésre igaz, úgy a kerti gépeket sem szabad soha a konnektorba bedugva hagynunk.

Előzzük meg a betöréses lopást!

Egy garázs jó célpontnak tűnhet a tolvajok számára, hiszen ritkábban használt, sok esetben pedig kevésbé védett épületről van szó. Éppen ezért fontos, hogy ne csak lakásunkat, hanem garázsunkat is lopásbiztossá tegyük. A lopás elleni védelem a megfelelő nyílászáróknál kezdődik: legjobb, ha MABISZ tanúsítvánnyal rendelkező biztonsági garázskaput választunk, ha pedig ablak is van a garázson, érdemes szintén betörésbiztos darabot választani, vagy akár ráccsal ellátni. Mivel garázsunkban tárolt ingóságaink összértéke kifejezetten magas lehet, így érdemes magasabb szintű védelmi rendszerbe is befektetni: jó, ha kamerával és riasztóval is ellátjuk garázsunkat. Kevésbé költséges, de a tolvajok elriasztására hatékony módszer lehet egy mozgásérzékelő lámpa beszerelése is.

Kössünk lakásbiztosítást!

Sajnos a legnagyobb elővigyázatosság mellett is történhetnek váratlan káresetek, de szerencsére egy jól megválasztott lakásbiztosítással nemcsak otthonunkat, hanem garázsunkat és a benne tárolt ingóságainkat, sőt, akár autónkat is megóvhatjuk. Fontos tudni, hogy a nem lakhatás céljára szolgáló épületek – mint például a garázs – melléképületnek minősülnek, ezért a biztosításkötésnél külön kell jeleznünk, ha ilyen épületet is biztosítanánk. A kalkuláció során az ingatlan technikai adatainál meg kell adnunk a melléképületek számát, tehát ha garázsunkra is szeretnénk biztosítást kötni, itt jelöljük meg, hogy hány darab melléképületről van szó. Egy későbbi lépésben ki kell választanunk, hogy a garázs különálló épület vagy az ingatlannal egybeépített – egyes biztosítók csak a különálló épületeket tekintik melléképületnek, ezért ennek mindenképp nézzünk utána a biztosítási feltételekben, mielőtt megkötjük a szerződést. Míg a garázst és a benne tárolt értékeinket az ingatlanra és az ingóságokra vonatkozó fedezettel hatékonyan megvédhetjük, addig a garázsban parkoló autóra kiegészítő biztosítást köthetünk. Erre vonatkozó igényünket a kalkuláció során a kiegészítő szolgáltatásoknál, az ingóságban keletkezett károk alatt jelezhetjük: a garázsban tárolt gépjárműveknél jelöljük be, hogy mennyi járművet biztosítanánk. A Netrisk.hu lakásbiztosítás kalkulátorával könnyedén összehasonlíthatunk különféle lakásbiztosítási ajánlatokat és kiegészítő szolgáltatásokat, ráadásul biztosításunkat egyszerűen meg is köthetjük online.

Oszd meg másokkal