Hamarosan véget ér a márciusi lakásbiztosítási kampány. Ne hagyja elúszni a jó ajánlatokat!

5

Nap

0

Óra

50

Perc

54

Másodperc

Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. január 7.

Betörés: hogyan védekezzünk ellene?

A betörés az a káresemény, amelytől minden ingatlantulajdonos és -bérlő tart, hiszen a történtek lelki vonatkozása mellett ilyenkor komoly anyagi kár érhet minket. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan kerülhetjük el a legnagyobb bajt, és mit tehetünk, ha mégis bekövetkezik. Vegyük sorra a tudnivalókat!

Alapvető védelem betörés ellen

A betöréses lopás ellen számos alapvető módszerrel védekezhetünk, amelyek közül az első lépés mindig egy megfelelő bejárati ajtó legyen – a legjobb, ha egy MABISZ tanúsítvánnyal rendelkező biztonsági ajtót választunk. Természetesen a világ legbiztonságosabb ajtaja sem ér semmit, ha nem figyelünk az ablakokra, valamint a terasz- vagy erkélyajtóra, hiszen egy betörő mindig a legkisebb rizikóval és a legkönnyebb bejutással járó ponton próbálkozik. Földszinti vagy utcafrontos ingatlanok esetén tehát fontoljuk meg az ablakok rácsozását, betörésbiztos ablakok vagy erkélyajtó beszereltetését, illetve törésgátló fólia használatát. A riasztó nem csak földszinti lakásban lehet hasznos, így, ha van rá lehetőségünk, magasabb védelmet teremthetünk otthonunknak, ha kiépíttetünk egy riasztórendszert, és használjuk is azt – sajnos hiába van riasztónk, ha a betörés alkalmával nem üzemelt, a biztosító nem fogja figyelembe venni. Végül, bár magától értetődőnek tűnhet, de mindenképp meg kell említeni: ha elhagyjuk a lakást, akár csak rövid időre is, soha ne hagyjuk nyitva az ajtót, az ablakot, és ne tartsunk kulcsot a lábtörlő vagy egy virágcserép alatt! Ha otthon is tartózkodunk, mindig zárjuk a bejárati ajtót és a melléképületeket (fészer, garázs), ugyanis egy besurranó tolvaj gond nélkül bejuthat ezekbe, és ezeken keresztül akár a lakásba is. Ne feledjük, hogy amennyiben a betörő nyitott ablakon vagy ajtón keresztül jut be az ingatlanba, eleshetünk a kártérítéstől, így nagy ára lehet a figyelmetlenségünknek.

Kössünk lakásbiztosítást, és ismerjük a részleteit!

Az otthonvédelem egyik alapvető pillére a megfelelő lakásbiztosítás, amelyet érdemes mind az épületre, mind az ingóságokra megkötni – kivételt jelenthetnek azok az esetek, amikor a társasház közös épületbiztosítása a lakásokra is kiterjed, illetve, ha albérlet esetén a főbérlő gondoskodik az ingatlan biztosításáról. Betörés során nemcsak az értékeinknek veszhet nyoma, de súlyos károk keletkezhetnek a különböző épületelemekben is, például az ajtóban vagy az ablakban – ezek helyreállítása vagy pótlása épületbiztosítás nélkül igen költséges lehet. Mielőtt azonban megkötnénk a lakásbiztosítást, feltétlenül ellenőriznünk kell, hogy az otthonunk teljesíti-e a szükséges védelmi feltételeket, illetve, hogy a kiszemelt biztosítás pontosan milyen esetekre nyújt fedezetet. A lakásbiztosítás vonatkozásában minimális, részleges és teljes mechanikai védelemről beszélhetünk: ahhoz, hogy betörés esetén kártérítést kapjunk, legalább a minimális védelem feltételeit meg kell teremtenünk, azonban minél magasabb védelmi szinttel rendelkezik az otthonunk, annál magasabb lehet a térítés összege. Szintén fontos lehet, hogy a biztosítók megkülönböztetnek betöréses lopást, rablást és besurranást, így érdemes ellenőrizni, hogy a biztosítás valamennyi káresetre fedezetet nyújt-e. Tudatosabb döntést hozhatunk, ha több különböző ajánlatot is összehasonlítunk: a Netrisk.hu-n néhány adat megadását követően láthatjuk is a biztosító partnerek otthonunkra vonatkozó ajánlatait. A biztosítás megkötésekor ügyeljünk a biztosítási összegek helyes megadására: a betörők jellemzően könnyen mozdítható, nagy értékű tárgyakat tulajdonítanak el, így például TV-ket, számítógépeket, telefonokat, készpénzt, ékszereket és műtárgyakat. Ezek gyakran kiemelt értékű ingóságnak vagy értéktárgynak minősülnek, sőt, ezek tárolásához akár egy megfelelő minősítéssel rendelkező széf meglétét is előírhatja a biztosító. Emiatt is fontos, hogy még a szerződés megkötése előtt tájékozódjunk az adott biztosítás részleteiről, amit kalkuláció esetén az ügyféltájékoztató letöltésével tehetünk meg.

Okos eszközökkel az otthon védelméért

Napjainkban egyre elterjedtebbek az okosotthon eszközök , amelyekkel szintén hozzájárulhatunk az ingatlan védelméhez. Egy okos nyitásérzékelő segítségével például akkor is láthatjuk, ha valaki kinyitotta az ajtót vagy ablakot, ha éppen nem tartózkodunk otthon, egyes biztonsági kamerák pedig értesítést küldenek a telefonunkra, ha mozgást érzékelnek a kertben, teraszon, vagy a lakásban. A legkorszerűbb modelleket már hangszóróval is ellátták, így a telefonunkról akár jelezhetjük is a betolakodónak, hogy már úton van a rendőrség. A különböző okos izzók szintén segíthetnek elijeszteni a betörőket, ezeket ugyanis bárhonnan, bármikor felkapcsolhatjuk, így akár a nyaralásról is irányíthatjuk. Ha úgy döntünk, hogy okos eszközökkel védenénk otthonunkat, feltétlenül ügyeljünk a kiberbiztonságra és a vonatkozó jogszabályokra, főleg, ha biztonsági kamerát telepítenénk.

Ha mégis bekövetkezett a baj – teendők betörés esetén

Ha minden elővigyázatosság ellenére betörtek az otthonunkba, a legfontosabb, hogy a lehetőségekhez mérten megőrizzük a higgadtságunkat, és az ingóságaink helyett a testi épségünk legyen a legfontosabb tényező. Eszünkbe se jusson konfrontálódni a betörővel: ha hazaérve azt látjuk, hogy feltörték a zárat, és gyanús matatást hallunk, azonnal hagyjuk el az ingatlan területét, és húzódjunk biztonságos helyre, majd haladéktalanul értesítsük a rendőrséget. Ideális esetben erre életünk során ritkán kerül sor, így a hirtelen sokktól gyakran azt sem tudjuk, mit mondjunk: mutatkozzunk be, mondjuk be a címet, ahol a betörés történt, az aktuális helyzetünket, és jelezzük, ha van esély arra, hogy a betörő még mindig ott tartózkodik. Elképzelhető, hogy a rendőr kiérkezéséig vonalban kell maradnunk, így ne bontsuk a hívást addig, amíg a diszpécsertől nem kapunk erre való utalást.

Hogyan érinti a betörés a lakásbiztosításunkat?

Miközben zajlik a rendőrségi eljárás, a káresetet feltétlenül be kell jelentenünk a biztosítónknak is, méghozzá a szerződésben vállalt kárbejelentési határidőn belül – ez jellemzően 2 napot jelent. A biztosító ezt követően bekérheti a rendőrségi dokumentumokat (pl. jegyzőkönyv), szemlét tarthat, valamint igényt tarthat a sérült vagy ellopott ingóságok nyugtáira, számláira is. Egy ilyen stresszhelyzetben megterhelő lehet ennyi adminisztrációs teendő, ezért fontos, hogy mindig tudjuk, pontosan milyen feltételekkel térít a biztosításunk, és milyen lépéseket kell megtennünk a lehető leggyorsabb kárrendezés érdekében. Ha bizonytalanok vagyunk, mindig kérdezzünk: bátran keressük fel a biztosító telefonos vagy online ügyfélszolgálatát, ahol választ kaphatunk kérdéseinkre, így a kellemetlen káreset megnyugtató módon zárulhat.

Oszd meg másokkal