Vakok, gyengénlátók számára

6 kérdés és 6 válasz az ingatlanközvetítőkről

2022.01.04

Ha lakás eladását tervezzük, mindenképpen döntenünk kell arról, hogy igénybe vesszük-e ingatlanközvetítő segítségét. Ilyenkor számos kérdés megfogalmazódhat bennünk a felmerülő adminisztrációval, költségekkel és teendőkkel kapcsolatban. Cikkünkben megválaszolunk néhány gyakori kérdést!

Mit csinál pontosan egy ingatlanközvetítő?

Egy ingatlanközvetítőre az adásvétel teljes folyamata alatt számíthatunk: megtekinti és alaposan felméri a lakást, fotókat és alaprajzot készít, javaslatot tesz a vételárra, és ha ezek megvannak, meghirdeti az ingatlant. A meghirdetést követően az ingatlanközvetítő tartja a kapcsolatot az érdeklődőkkel, a kialakult ügyfélköréből további vevőjelölteket kutat fel, szükség szerint előszűri a komolyabb érdeklődőket, és megszervezi, valamint lebonyolítja a megtekintéseket. Vásárlási szándék esetén részt vesz a vételárral kapcsolatos tárgyalásokban, igény szerint segítheti a tájékozódást a hitelügyintézéssel és a különböző támogatásokkal kapcsolatban, valamint közvetítő szerepet lát el az eladó és a vevő között.

Hogyan válasszuk ki az ideális közvetítőirodát?

Nem könnyű feladat kiválasztani azt az irodát és szakembert, akiben maradéktalanul megbízunk, azonban szerencsére nem is lehetetlen: ellenőrizzünk referenciákat, kérjük ki ismerősök véleményét, és nyugodtan kérjünk ajánlatot több irodától is, mielőtt döntenénk. Nézzünk meg néhány minta hirdetést, ellenőrizzük, hogy milyen minőségű képeket készítenek, mennyire igényes a szöveg. Szerződéskötés előtt kérdezzünk rá, hogy pontosan milyen szolgáltatásokat nyújt az adott közvetítő: ideális esetben rábízhatjuk a hirdetéshez szükséges alaprajz elkészítését, sőt, a járványhelyzetben számos szakembernél megjelent a „videós bejárás” opció is, amelyhez szintén ő készíti el a videót. Az sem mindegy, hogy az ingatlant hány felületen hirdeti meg, és ki fizeti a hirdetések díját, így erre is kérdezzünk rá, mielőtt szerződésre kerülne sor.

Milyen típusú szerződést köthetünk?

Ingatlanközvetítők esetén jellemzően kétféle szerződés létezik: a kizárólagos és a nem kizárólagos. Előbbi esetben kizárólag a megbízott iroda végzi a közvetítői tevékenységet, míg nem kizárólagos szerződés esetén több szolgáltatót is megbízhatunk a feladattal, a sikerdíj pedig azt illeti, aki „nyélbe üti” az adásvételt. A kizárólagos megbízás költsége jellemzően kedvezőbb, és magától értetődően kevesebb adminisztrációval és kapcsolattartással is jár, ha csak egyetlen közvetítővel kell kommunikálnunk – ettől függetlenül persze alaposan gondoljuk át, melyik megoldással járunk jobban. Mielőtt aláírnánk a szerződést, feltétlenül olvassuk át a tartalmát – akár ügyvéddel is –, és ha esetleg jogszerűtlenséget tapasztalnánk, válasszunk másik közvetítőt. Fontos részlet lehet, hogy a nagyobb közvetítőirodák között gyakran történik együttműködés, így kizárólagos megbízás esetén is lehetséges a hozzáférés más irodák vevőköréhez – ennek részleteire mindig érdemes rákérdezni.

Mennyibe kerül a szolgáltatás?

Az úgynevezett sikerdíj mértéke számos tényezőtől függ, azonban általában a vételár 3-5 százalékával kell számolnunk, amelyen felül szerződéstől függően még egyéb költségek is felmerülhetnek. Vannak irodák, amelyek kizárólag sikerdíjat kötnek ki, ezt pedig csak akkor kell rendeznünk, ha a közvetítő jóvoltából megvalósul az adásvétel. Egyes irodák ezen felül alapdíjat is megállapítanak, amely akkor is illeti a közvetítőt, ha az adásvétel meghiúsult, illetve jó időben tisztázni, hogy milyen plusz költségek adódhatnak (pl. fotózás díja, hirdetésfeltöltés költsége). Jól látható, hogy általában mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk egy közvetítői szolgáltatásért, azonban egy jó közvetítő annyi időt és energiát spórol meg nekünk, amely többnyire bőven megtérül az eladás során.

Hirdethetem-e én is a lakásomat?

Gyakori tévhit, hogy amennyiben kizárólagos megbízást kötöttünk a közvetítővel, saját magunk nem értékesíthetjük az ingatlant. Annak ellenére, hogy ez a kitétel a mai napig szerepel egyes szerződésekben, ezt a gyakorlatot jogszerűtlennek minősítették, így kizárólagos szerződés esetén is jogunk van pl. a közösségi médiában meghirdetni a lakást, és értékesíteni azt. Amennyiben a vevőt mi találtuk az ingatlanra, a közvetítőt nem illeti meg a sikerdíj, egy esettel azonban érdemes vigyázni: ha az ingatlanos által hozott vevőjelölttel a közvetítőt kikerülve állapodunk meg, szerződésszegést követünk el, és kötelességünk rendezni a közvetítő sikerdíját. Amennyiben a szerződésben alapdíj kifizetéséről állapodtunk meg, azt akkor is rendeznünk kell, ha a vevőt végül mi hoztuk.

Érdemes-e ingatlanközvetítő segítségét igénybe venni?

Erre a kérdésre nehéz határozott választ adni, hiszen minden a körülményeken múlik. Gondoljuk át, hogy képesek vagyunk-e egyedül levezényelni a meghirdetést, a jelentkezők tájékoztatását (akár naponta 10-15 alkalommal), a megtekintések megszervezését, a fotózást, majd a komoly érdeklődőkkel való egyeztetést. Munka és család mellett ez igen megterhelő lehet, főleg, ha hónapokig húzódik a folyamat, ezért érdemes nemcsak pénzben, de időben is kiszámolni, hogy mennyi terhet vehet le a vállunkról egy ingatlanközvetítő. Emellett természetesen arról se feledkezzünk meg, hogy laikusként jellemzően nincs tapasztalatunk egy ingatlan bemutatásában és az árral kapcsolatos tárgyalásokban, így hiába spóroljuk meg a sikerdíjat azzal, hogy nem bízunk meg ingatlanost, szakértelem híján megesik, hogy rosszabbul keveredünk ki az ügyletből, mint ahogyan azt reméltük.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu