egy férfi játékautót tart a kezében

2022. március 7.

Mit kell tudni a céges autó vásárlásáról?

Céges autó vásárlása előtt számos kérdést át kell gondolnunk: vajon cégként vagy magánszemélyként vegyük? Mi a különbség vásárlás, lízingelés és tartós bérlet között? Kell-e biztosítás céges autóra? Hogyan zajlik a használtautó-vásárlás cégre, és mi szükséges az átíráshoz? Cikkünkben sorra vesszük a legfontosabb tudnivalókat.

Céges autó vásárlás: magánszemélynek vagy cégnek?

Ha céges jármű megvásárlását tervezzük, első lépésben azt kell átgondolnunk, hogy cégként vagy magánszemélyként szeretnénk megvásárolni azt. Mindkét megoldásnak lehetnek előnyei és hátrányai is, a szabályzás pedig rendkívül bonyolult, így a megalapozott döntéshez feltétlenül érdemes adószakértő véleményét is kikérni. Az illetékfizetési kötelezettség, valamint a baleseti adó mértéke céges és magánszemélyként történő vásárlás esetén megegyezik, céges vásárlás esetén azonban a cégautóadóból levonható a gépjárműadó összege, amennyiben a tulajdonos és az üzembentartó megegyezik. Szintén a céges tulajdon mellett szól, hogy a céges autóval kapcsolatos adók és költségek egy része elszámolható – természetesen erre akkor is van lehetőség, ha magánszemélyként vásároltuk a járművet, azonban ezzel egyúttal cégautóadó-fizetési kötelezettségünk is keletkezik. A cégautóadó mértékét mindig a jármű teljesítménye és környezetvédelmi besorolása alapján kell meghatározni.

Mi a különbség a vásárlás, a lízing és a tartós bérlet között?

Céges autó vásárlásakor számos vételi és bérleti opció között választhatunk: a vásárlást valószínűleg senki számára nem kell részleteznünk, ebben az esetben a jármű tulajdonjoga tisztázott, az teljes mértékben a cég vagy a magánszemély tulajdonába kerül. A lízing esetében a jármű tulajdonosa a finanszírozó lesz, mi pedig havonta úgynevezett lízingdíjat fizetünk – zárt végű lízing esetén a futamidő letelte után a jármű tulajdonjoga automatikusan átszáll a lízingbe vevőre, míg nyílt végű lízing esetén ez nem történik meg, azonban úgynevezett maradványértéken megvásárolhatjuk a járművet. A tartós bérlet, más néven operatív lízing annyiban különbözik a hagyományos lízingtől, hogy ebben az esetben a jármű tulajdonosa nem a finanszírozó, hanem a flottakezelő lesz, a futamidőt követően pedig a nyílt végű lízinghez hasonlóan megvásárolhatjuk a járművet. A tartós bérlet előnye, hogy a bérleti díjat költségként elszámolhatjuk, a vonatkozó adók és biztosítási költségek rendezése pedig a bérbeadó feladata. A nyílt végű lízing és bérleti konstrukciók nagy előnye továbbá – amellett, hogy nem kell egyben rendeznünk a teljes vételárat – az ÁFA-visszaigénylés lehetősége, hátrány lehet azonban, hogy míg a saját tulajdonú jármű szabadon használható, lízing vagy tartós bérlet esetén ezekre különböző korlátozásokat köthetnek ki.

Hogyan zajlik a használt autó vásárlása cégre?

Előfordulhat, hogy nem új autót választanánk céges használatra – ebben az esetben az adásvétel folyamata gyakorlatilag megegyezik azzal, mintha magánszemélyként vásárolnánk használt autót. Érdemes azonban a szokásosnál is körültekintőbben ügyelni arra , hogy valóban jó állapotú, megbízható járművet válasszunk, ugyanis a rendszeres szervizigény igen kellemetlen lehet egy céges autó esetén, nem beszélve arról, hogy ilyenkor a jármű kiesik a cég napi működéséből. Amennyiben megtaláltuk az ideális járművet, sor kerül a jármű átírására, amelyhez szükséges az eredetiségvizsgálat, a vagyonszerzési illeték befizetése, valamint a kötelező biztosítás megkötése. Ha ezeket megtettük, csak annyi a dolgunk, hogy az adásvétel érvénybe lépését követő 8 napon belül bejelentjük a tulajdonosváltozást egy kormányablakban vagy okmányirodában, ehhez azonban céges jármű esetén szükségünk lesz egy okiratra, amellyel igazolni tudjuk az eljárási jogosultságunkat.

Milyen biztosítás kell a céges autóra?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötése természetesen a céges autókra is vonatkozik, amelyet saját tulajdon és lízing esetén nekünk, mint üzembentartónak, tartós bérlet esetén pedig a bérbe adónak kell fizetnie. Fontos részlet, hogy amennyiben a jármű finanszírozott – ide tartozik a hitel és a lízing is –, a kötelező biztosítás mellett a CASCO biztosítás megkötése is kötelező, amelynek díját mindig az üzembentartónak kell rendeznie. Ne feledjük, hogy bár a finanszírozó tehet javaslatot a biztosítóra és a konkrét biztosítási termékre is, nem kötelező elfogadnunk ezt az ajánlatot, nyugodtan köthetünk saját biztosítást is – érdemes egy gyors kalkulációval meggyőződni arról, hogy melyik megoldással járunk a legjobban.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek