Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. október 13.

Ősszel a Balatonnál: 5 izgalmas programlehetőség

Ha a Balatonra gondolunk, legtöbbünknek a nyárhoz köthető impulzusok ugranak be: a fürdés, a vízibiciklizés, a strandon szállingózó lángosillat vagy a gyerekek játéka a parton. A Balaton és környéke azonban nemcsak főszezonban kínál életre szóló élményeket, hanem ősszel is érdemes ellátogatnunk a tóhoz. Cikkünkben összeszedtünk 5 olyan tevékenységet, amely közben a Balaton változatos, őszi arcát ismerhetjük meg.

Balaton-kör kerékpárral

A biciklizés még ősszel is jócskán beleférhet a programba: szemeljünk ki egy időszakot, amikor tartósan jó idő van, öltözzünk fel rétegesen, és pattanjunk nyeregbe! A Balatont akár egy hosszú hétvége alatt is körbetekerhetjük, és az őszi táj biztosan elvarázsol minket gyönyörű látványával. Ráadásul ősszel nem kell a strandok körüli hatalmas tömeggel sem megküzdenünk, nyugodtan csodálhatjuk a kilátást két keréken. A tó körüli bicikliút 205 kilométer, menet közben pedig számtalan látnivaló keresztezi utunkat, ezért érdemes 3-4 naposra tervezni a túrát, hogy mindent megcsodálhassunk.

Gasztrotúra

A különleges ételek kedvelői is találnak maguknak elfoglaltságot ősszel a tópart mentén: a különböző gasztronómiai és szüreti fesztiválokon lehetőségünk van nemcsak a hazai, hanem a világ egyes tájainak ételeit is megkóstolni. Emellett természetesen érdemes betérni a helyi éttermekbe is, ahol szintén nem csak a főszezon tartogat számunkra kulináris élményeket. Nem is beszélve a desszertekről: a gasztrotúrából ne hagyjuk ki a cukrászdákat sem, a Balaton partján számos híres, sütizésre alkalmas helyet találunk. Végül akár az északi, akár a déli parton járunk, ne feledkezzünk meg a borokról sem, és a nap végén kóstoljunk meg egy-egy különlegességet a jobbnál jobb pincészetekben – persze csak mértékkel!

Wellness hétvége

Szinte kézenfekvő, hogy ha ősszel megyünk a Balatonhoz, akkor kihagyhatatlan egy lazító fürdőzés egy wellnessközpontban, ahol testileg és lelkileg is feltöltődhetünk. Szinte bármerre megyünk a Balaton körül, mindenhol találunk fantasztikus wellnesshoteleket, ahol az élmény- és gyógymedencéktől kezdve a masszázsszolgáltatásokon át a szaunákig minden a kikapcsolódásunkat szolgálja. Gyerekekkel és barátokkal egyaránt kellemesen eltölthetünk egy wellness hétvégét a Balaton partján – bárkivel utaznánk, a felejthetetlen élmények nem maradnak el!

Vitorlázás

Az indián nyár utolsó napsugarait élvezzük ki egy vitorlás fedéleztén! Ha bérelni szeretnénk egy hajót, ősszel könnyebb dolgunk van, mint főszezonban, ugyanis ilyenkor könnyebben hozzájuthatunk egy szabad hajóhoz és a kölcsönzés díja is alacsonyabb lesz. Egy őszi vitorlázás hangulatában is más: új módon tapasztalhatjuk meg a balatoni környezetet, mivel ilyenkor a strand nyüzsgése nem zavarja meg a pihenésünket a vízen. A réteges öltözetet azonban már ebben az esetben sem hanyagolhatjuk, a biztonság kedvéért esőálló ruházattal is készüljünk!

Kirándulás

Az ősz a nagy kirándulások időszaka, nincs ez másként a Balatonnál sem, hiszen ki tudna ellenállni a vízpart csodálatos, narancssárgában, barnában és zöldben tündöklő fáinak, a víz selymes illatának és a friss levegőnek? Legnagyobb tavunk környékén számos kirándulóhelyet, túraútvonalat és kilátót találunk. Ha már túl vagyunk a megszokott tihanyi, keszthelyi és siófoki kirándulásokon, belevethetjük magunkat más jellegű barangolásokba. A Balaton-felvidéken a Szent György-hegy és a Csobánc remek lehetőséget nyújtanak egy magaslati túrához, ha pedig a balatoni nyugalom szigetét keressük, Badacsonyörs a tökéletes célpont, ahol a Folly Arborétumban több száz éves fák árnyékában pihenhetünk meg. Ha nem jártunk még Balatongyörökön, az ott található Szépkilátó is megér egy kirándulást: a helyet sokan a tópart legszebb panorámáját nyújtó pontjaként tartják számon.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek