Vakok, gyengénlátók számára

Örökölt ingatlan eladása: ezeket érdemes tudni

2022.01.31

Amennyiben ingatlant örököltünk, és úgy döntünk, hogy szeretnénk értékesíteni azt, számos teendő vár ránk. A vonatkozó költségek mértéke számos tényezőtől függhet, így érdemes alaposan utánajárni a részleteknek, és persze azt is el kell döntenünk, hogy felújítanánk-e az ingatlant eladás előtt. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan zajlik az örökölt ingatlan eladása!

Csak akkor adhatjuk el az ingatlant, ha már a nevünkön van

Az első és legfontosabb szabály, hogy az örökölt ingatlant csak akkor értékesíthetjük, ha hivatalosan is tulajdonossá váltunk, tehát ha lezárult a hagyatéki eljárás, és megállapították az ingatlan úgynevezett szerzési értékét is – ne feledjük, hogy utóbbira nem kerül sor, ha illetékmentesen örököltünk. Amennyiben ezzel az összeggel nem értünk egyet, lehetőségünk van saját költségen szakértői segítséget kérni az értékbecslésben.

Az öröklés bizonyos esetekben illetékköteles lehet

A hagyatéki eljárást követően egyes esetekben örökösödési illetéket kell fizetnünk. Amennyiben egyenesági rokonok (dédszülő, nagyszülő, szülő, gyermek), testvérek, házastársak vagy bejegyzett élettársak között történik az öröklés, nem kell illetéket fizetnünk. Nevelő- vagy mostohaszülő, illetve nevelt vagy mostohagyermek esetén az öröklés 20 millió forintig illetékmentes, minden egyéb esetben pedig 9 százalék az öröklési illeték mértéke.

Örökölt ingatlan eladása utáni adózás: mikor és mennyit kell fizetni?

Amennyiben úgy döntünk, hogy eladjuk az örökölt ingatlant, az esetek egy részében személyi jövedelemadót kell fizetnünk, azonban jó hír, hogy csak az eladáskor keletkezett profit után. Ez tehát azt jelenti, hogy ha az ingatlan szerzési értéke 20 millió forint, mi pedig 30 millió forintért tudtuk azt értékesíteni, a 10 millió forint nyereség után adófizetési kötelezettségünk keletkezik. Némiképp más a helyzet, ha nem kellett örökösödési illetéket fizetnünk, ebben az esetben ugyanis a szerzési érték nem szerepel a hagyatéki végzésben. Ilyenkor automatikusan az eladási ár 25 százalékát számolják haszonként, így ezután kell SZJA-t fizetnünk, amelynek mértéke jelenleg 15%. Jó tudni, hogy bizonyos költségeket levonhatunk az adóalapból: az ingatlan megszerzésével kapcsolatos, valamint az ehhez kapcsolódó egyéb költségeket, a különböző értéknövelő kiadásokat, illetve az átruházással kapcsolatos kiadásokat (a szerzési időponthoz tartozó bevételrész arányában) levonhatjuk a személyi jövedelemadó alapjából – természetesen ezeket a kiadásokat minden esetben igazolnunk kell. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az örökölt lakás eladása 5 év elteltével adómentessé válik, míg a 2. év után a fenti költségekkel csökkentett profitnak csak 90, a 3. év elteltével 60, míg 4 év után 30 százaléka után kell adót fizetnünk.

Érdemes-e felújítani az örökölt ingatlant eladás előtt?

Ha az örökölt ház vagy lakás felújítandó állapotú, nagy dilemmát okozhat, hogy a vevőre bízzuk-e a felújítási munkálatokat, vagy mi gondoskodjunk róla, reménykedve a magasabb profitban. Ezt az építőiparban tapasztalható gyors áremelkedés és munkaerőhiány miatt még a szokásosnál is nehezebb eldönteni, azonban fontos, hogy meghallgassunk néhány szakembert, akik segíthetnek meghozni a döntést. Arra mindenesetre számítanunk kell, hogy amennyiben a felújítás mellett döntünk, újabb hosszú hónapok telnek majd el, mire értékesíteni tudjuk az ingatlant – miután a hagyatéki eljárás egyébként is elhúzódhat, sokan már nem szívesen várják ki ezt az időt.

Hogyan hirdessünk meg egy felújítandó ingatlant?

Ha úgy is döntünk, hogy nem újítjuk fel az ingatlant, fontos, hogy törekedjünk az igényességre, így még a meghirdetés előtt szállíttassuk el az esetleges lomokat, és tartsunk egy alapos takarítást. Távolítsuk el a régi textíliákat (pl. függönyök) és a rossz állapotú bútorokat, így a hirdetésben egy tiszta, rendezett ingatlant tudunk bemutatni. Bár rossz állapotú ingatlanok esetén érthető okokból nem olyan fontos a profi fotós, sokkal vonzóbb lesz az ingatlan, ha a megfelelő napszakban, egy napsütéses napon készítjük a képeket. Legalább ilyen fontos a rendezett telek is: vágjuk le a füvet, szedjük össze a leveleket, és az esetleges, zavaró kerti bútorokat, hogy a fókusz valóban az ingatlanon legyen. Az irányárat érdemes alaposan megfontolni: böngésszünk hasonló ajánlatok között, és bátran kérjük ki szakértő segítségét. Az ingatlan állapotával kapcsolatban pedig legyünk őszinték: ne titkoljuk el a hibákat és az épület valós állapotát, de nyugodtan hangsúlyozzuk ki az előnyeit! Napjainkban a felújítandó ingatlanok is kelendőek, így előfordulhat, hogy még jobban is járunk azzal, ha hagyjuk, hogy a vevő a saját ízlése alapján újítsa fel az eladott ingatlant.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu