Hamarosan véget ér a márciusi lakásbiztosítási kampány. Ne hagyja elúszni a jó ajánlatokat!

4

Nap

11

Óra

46

Perc

3

Másodperc

Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. június 27.

Minden, amit a poggyászszabályozásról tudni kell

Szanaszét heverő ruhák mindenhol, egy félig bepakolt bőrönd a szoba közepén, amit tetéz a bizonytalanság, hogy mit pakoljunk a csomagunkba és mit ne: a repülőút előtti káosz képe bizonyára sokaknak ismerős. Nem csoda, ha összezavarodunk, hiszen ahány légitársaság, annyi eltérő poggyászokra vonatkozó szabályzat. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a kézi- és feladott poggyászról.

Kézi- vagy feladott poggyász?

Indulás előtt mindenképpen nézzünk utána annak, hogy a légitársaság, amivel utazunk, milyen feltételeket szab a kézi- és a feladott poggyászra vonatkozóan. Ezek a szabályok légitársaságonként eltérőek, azonban egy kis odafigyeléssel problémamentesen átjuthatunk a reptéri ellenőrzésen. A kézi- és a feladott poggyász között jelentős különbségek vannak, melyekre érdemes kitérni: a kézipoggyász általában az a táska vagy hátizsák, amit felviszünk magunkkal a fedélzetre, súlya nem haladhatja meg a 10 kilogrammot, valamint el kell férnie az előttünk lévő ülés alatt. Továbbá jellemző, hogy – plusz költség ellenében – felvihetünk magunkkal egy kisebb méretű bőröndöt is a repülőre, amelynek súlyhatára általában 8 és 10 kg között mozog, és el kell férnie a felső tárolórekeszben. Azonban az is előfordulhat, hogy ennek a két poggyásznak az együttes súlya nem haladhatja meg a 10 kg-ot.

Amennyiben biztosak vagyunk abban, hogy a kézipoggyász nem lesz elegendő számunkra, úgy szolgáltatási díj ellenében választhatjuk a feladott poggyászt. Jó tudni azonban, hogy a raktérbe sem adhatunk fel akármennyi bőröndöt, az itt szállítható csomagjaink száma attól függ, hogy milyen osztályon utazunk. Azt, hogy végül mekkora összeget kell fizetnünk a feladott poggyászokért, a csomagok súlya és mérete, a járat dátuma, a szezon és az útvonal is befolyásolja, ezért tájékozódjunk részletesen indulás előtt, hogy ne érjen minket meglepetés a reptéren. A feladott poggyász esetében a súlyhatár szintén eltér légitársaságonként, de ide sorolhatjuk a 10 kg-ot meghaladó nagybőröndöket, sportfelszereléseket és hangszereket is.

Repülős utazásra készül? Ne feledje az utasbiztosítást sem, amit könnyedén megköthet online, a Netrisk.hu-n!

Mi történik a reptéri ellenőrzésnél, ha átléptük a súlyhatárt?

Fontos, hogy ne vegyük félvállról a légitársaságok szabályozásait, hiszen otthon hiába tűnik semmiségnek néhány centiméter eltérés az előírt bőröndmérethez képest, a reptéren az utasfelvevő pultnál ezt szigorúan fogják venni. Amennyiben mégis eltérünk a megadott szabványoktól, úgy kézipoggyászunk is a raktérbe kerülhet, és pótdíjat kell fizetnünk a csomagért. Gondoljunk csak bele: ha úgy készültünk, hogy például értékeinket abba a bőröndbe pakoltuk, amit kézipoggyászként fel akartunk vinni magunkkal a repülőre, de helyben derül ki, hogy átléptük a súlyhatárt, kapkodva ki kell vennünk a fontos dolgokat a bőröndből, miközben kígyózik mögöttünk a sor az utasfelvételnél. Kíméljük meg magunkat az ilyen helyzetektől, és pakoljunk praktikusan !

Mit pakolhatunk a kézipoggyászba?

A kézipoggyászba elsősorban azokat a dolgokat pakoljuk, amelyekre szükségünk lehet útközben, például mobiltelefont, személyes és úti okmányokat, pénzt, bankkártyát, szükség esetére gyógyszereket, zsebkendőt, olvasnivalót, illetve pulóvert vagy más ruhadarabot arra az esetre, ha fáznánk a repülőn. A fedélzetre nem vihetünk fel olyan szúró- vagy vágóeszközöket, mint borotva, kés vagy olló (azonban ezek becsomagolva szállíthatók a feladott poggyászban), és ételt is csak annyit, amennyit az út során elfogyasztunk.

Mi a helyzet a folyadékokkal?

Az örök kérdés, ami minden repülős utazás előtt felmerül csomagolás közben: a kézi- és feladott poggyászban kizárólag 100 milliliteres vagy annál kisebb kiszerelésű flakonokban vihetünk fel folyadékot – például innivaló, habok, krémek, sampon, szájvíz, naptej, parfüm, illatszer – összesen 1 litert, ezeket a flakonokat pedig egy átlátszó, zárható műanyag zacskóban kell elhelyeznünk. A folyékony állagú gyógyszerek mérete szintén nem haladhatja meg a 100 millilitert, ellenkező esetben orvosi igazolást kell bemutatnunk ahhoz, hogy felvihessük azt a fedélzetre. Ezek a szigorú korlátozások nem vonatkoznak az ellenőrző pontokon túl megtalálható duty free üzletekre, az itt vásárolt termékek bármelyike mennyiségi korlátozás nélkül felvihető a repülőre. Arra azonban figyeljünk, ha itt vásárolunk, hogy a kapott blokkot megőrizzük landolásig.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek