Hamarosan véget ér a márciusi lakásbiztosítási kampány. Ne hagyja elúszni a jó ajánlatokat!

4

Nap

22

Óra

6

Perc

11

Másodperc

Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2023. május 18.

Okosotthon és okoseszközök biztosítása: mire kell odafigyelnünk?

Ma már szinte el sem tudjuk képzelni az életünket okoseszközök nélkül, azok használata végigkíséri a mindennapjainkat. Az olyan okoskészülékek, mint a telefon, tablet, laptop, televízió és az egyéb háztartási berendezések azonban komoly befektetést jelenthetnek, különösen, ha okosotthonrendszerbe ágyazva alkalmazzuk őket az ingatlanunkban. Ezért érdemes lakásbiztosításunkat az okosotthonrendszerekre és az okoseszközökre is kiterjeszteni, így egy esetleges káresemény alkalmával nem nekünk kell állnunk a javíttatás költségeit. Nézzük, mit érdemes tudni a témáról!

Mi az okosotthon és mik az előnyei?

Korábban írtunk már olyan okoseszközökről , amelyek a háztartás vezetésében lehetnek segítségünkre. Érdemes azonban kitérni az okosotthon rendszerére is, ami szenzorok segítségével érzékeli a környezeti hatásokat és állapotokat – például jelenlétünket –, ezeknek megfelelően automatikusan elvégzi a szükséges módosításokat, és a ház elektronikus rendszereit úgy irányítja, hogy azok hatékonyan és összehangoltan működjenek. Az okosotthonba beletartozhatnak olyan dolgok, mint például a fűtő- és hűtőrendszer, a különböző háztartási gépek, a biztonsági berendezés, az árnyékolás. A legfontosabb pedig, hogy az egész rendszer összekapcsolódik, és automatikusan működik, ezzel megkönnyíti számunkra a mindennapokat. Ha azonban szükséges, beavatkozhatunk a rendszer működésébe, ezt pedig akár a távolból is megtehetjük az okostelefonunkról a megfelelő applikáció használatával. Természetesen nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy milyen előnyökkel járhat egy okosotthon: ezek közé tartozik az energiafelhasználás optimalizálása, ami annak köszönhető, hogy a rendszer a külső hatások érzékelésével teszi hatékonnyá a lakás működését. Így például energiatakarékos módon fűthetünk, és többé amiatt sem kell aggódnunk, hogy égve hagyjuk a villanyt egy olyan helyiségben, ahol már nem tartózkodunk, vagy hogy bekapcsolva marad egy éppen használaton kívül lévő okoseszköz. Továbbá a kényelem is jelentős szerepet játszik az okosotthon mellett szóló érvek között, mivel a rendszer szokásainkhoz idomul, így például, amikor belépünk a lakásba, a világítás a számunkra kényelmes fényerővel és színhőmérséklettel kapcsol fel. Ha a rendszer előnyeiről beszélünk, a biztonság sem elhanyagolható tényező: amennyiben például jelez a riasztórendszer, telefonunkon akár azonnal ellenőrizhetjük távolról is a biztonsági kamera felvételeit.

Lakásbiztosítása nem terjed ki az otthonában található okoseszközökre? Kalkuláljon online, és találja meg az Önnek legmegfelelőbb ajánlatot a Netrisk.hu-n!

Az okosotthonrendszer költségei

Jó tudni, hogy az okosotthonrendszer kiépítésének ára függ attól, hogy milyen eszközöket vásárolunk, valamint gondolnunk kell az elektromos bekötésre is, végül befolyásolja a végösszeget az is, hogy milyen házban vagy lakásban élünk. Amennyiben a fentieket vesszük alapul, akkor egy garzonlakás okossá tétele megoldható körülbelül 400-500.000 forintból, míg ez az összeg családi ház esetén akár több milliós összegre is rúghat. Továbbá egy okosrendszer kiépítése lehetséges átalakítások elvégzése nélkül is, de ha pontos összeggel szeretnénk számolni, akkor érdemes árajánlatot kérnünk egy okosotthonrendszerekre specializálódott cégtől.

Okosotthon biztosítása

A fentiek alapján láthatjuk, hogy egy okosotthonrendszer milyen komoly anyagi befektetést jelenthet, ezért feltétlenül gondolnunk kell annak biztosítására is. Amennyiben már alkalmazzuk a rendszert otthonunkban, de lakásbiztosításunk nem terjed ki rá, ezt a problémát orvosolhatjuk a Netrisk lakásbiztosítás kalkulátorának segítségével. Az ajánlatok között találhatunk olyan biztosítást, ami fedezetet nyújthat az okosotthoneszközök balesetből származó töréskárának javítási és pótlási költségeire is. Ebben az esetben okosotthoneszköznek az épület részét képező elektronikus vezérlésű, rendszerként működő, távolról is programozható beépített vagyontárgyak minősülnek. Ilyenek lehetnek a már említett hűtő- és fűtőberendezések, az árnyékolórendszerek, a riasztó- és megfigyelőeszközök, a medence üzemeltetésére használt rendszerek, illetve áramkimaradás esetén a pótlólagos áramellátásra használt szünetmentes kiegészítő berendezések.

Mi az okoseszköz-biztosítás?

Végül röviden érdemes megemlítenünk az okoseszközök védelmét, amelyeket a lakásbiztosítás mellé választható kiegészítő biztosítással óvhatunk. Bármikor megtörténhet ugyanis, hogy véletlenül vízbe pottyantjuk vagy összetörjük a telefonunkat, netán ügyetlenségből eredően töréskár keletkezik az okostelevízióban, vagy a gyerekek kezébe adjuk valamelyik készüléket, és véletlenül ők tesznek kárt benne. Ezért is elengedhetetlen, hogy biztosítsuk készülékeinket, hiszen így egy jelentős kiadástól kímélhetjük meg a pénztárcánkat. Ahhoz, hogy meglévő okoseszközeinket biztonságban tudhassuk, megfelelő lakásbiztosítás kiegészítővel kell rendelkeznünk, ami fedezi az okoseszközök – például telefon, tablet, laptop – javítását és szükség esetén azok cseréjét is. Fontos tudnunk azonban, hogy nem kell minden alkalommal módosítanunk a meglévő lakásbiztosításunkat, ha új kütyükkel bővül az okoseszközeink tárháza, mivel azok nem tételenként szerepelnek a biztosításban, hanem vagyoncsoportként a háztartási ingóságokon belül.

Oszd meg másokkal