Barion Pixel Vakok, gyengénlátók számára

Mit kell tudni az alul- és túlbiztosításról?

2021.03.11

Sokszor hallhatjuk, hogy érdemes tudatosan biztosítást választani, azonban kevesebb szó esik arról, hogyan tarthatjuk naprakészen a biztosítási szerződéseinket. A lakásbiztosítások vonatkozásában különösen nagy jelentősége van az alul- és túlbiztosítás elkerülésének: vegyük sorra, hogy mit jelentenek ezek a fogalmak, és hogyan kerülhetjük el ezeket!

Mi az alulbiztosítás?

Amikor lakásbiztosítást kötünk – akár személyesen, akár online –, minden esetben meg kell határoznunk egy biztosítási összeget, amely megegyezik az épület vagy főépület újjáépítési értékével. Mivel ez az összeg határozza meg többek között a biztosításunk díját, valamint a kártérítés összegeit is, fontos, hogy ezt a lehető legpontosabban adjuk meg. Amennyiben a valósnál alacsonyabb biztosítási összeggel kötjük meg a biztosítási szerződést, fennállhat az alulbiztosítás veszélye: ezt azt jelenti, hogy kár esetén alacsonyabb kártérítésre számíthatunk, mint amennyire az ingatlanunk értéke alapján jogosultak lennénk. Az alulbiztosítás veszélye ugyanúgy érintheti az ingóságainkat is: amennyiben ingóságokra is kötünk biztosítást, szintén fontos, hogy helyes összeggel kalkuláljunk, így értéktárgyaink sérülése, megsemmisülése vagy ellopása esetén megfelelő lesz a kártérítés mértéke.

Milyen esetekben következhet be az alulbiztosítás?

Alulbiztosítás jellemzően olyan esetekben következik be, amikor a biztosítási összeget eleve helytelenül határozta meg a biztosított, vagy a szerződés megkötése óta olyan mértékű értéknövekedés történt az ingatlanban vagy az ingóságokban, amelyet a biztosításunk már nem tud követni. Egy tetőcsere, egy-két nagyobb értékű háztartási gép, vagy egy drágább, különleges bútor mind növelik ingatlanunk értékét, azonban sokan megfeledkeznek arról, hogy ez a lakásbiztosításukat is érintheti.

Mi a túlbiztosítás?

Nem nehéz kitalálni, hogy az előző helyzettel szemben a túlbiztosítás akkor következik be, amikor a biztosítási összeggel „túllövünk a célon”, és bőven az ingatlan újjáépítési, vagy az ingóságaink újrabeszerzési értékét meghaladva határozzuk meg az értékét. Fontos tudni, hogy a magasabb biztosítási összeg nem jelenti azt, hogy magasabb kártérítéshez is jutunk: kár esetén a biztosító akkor is újjáépítési vagy újrabeszerzési értékkel számol, ha mi magasabbnak ítéltük meg az ingatlan vagy ingóság értékét. A túlbiztosítással tehát a védelem mértéke nem, csupán a biztosítási díjunk lesz magasabb.

Hogyan kerülhetjük el az alul- és túlbiztosítást?

Bár bonyolultnak hangzik, valójában némi tudatossággal könnyedén elkerülhetjük mind az alul-, mind a túlbiztosítást. A biztosítók és alkuszcégek jellemzően az épület típusa, elhelyezkedése és mérete alapján kalkulálják az ajánlott biztosítási összeget, amelyet az esetek többségében nyugodtan elfogadhatunk. Lakásbiztosítás esetén a biztosító értesíti az ügyfeleket a következő időszakra vonatkozó díjakról – fontos azonban tudni, hogy ezek a díjak. Szintén lényeges, hogy a biztosítási összeg meghatározásakor ne az épület piaci értékét, hanem az újjáépítési értéket vegyük alapul, ellenkező esetben túlbiztosított lehet az otthonunk. Az ingóságok esetében a legfontosabb, hogy tisztában legyünk a tárgyaink értékével: bútorainkról és elektronikai berendezéseinkről (pl. TV, laptop, háztartási nagygépek), valamint egyéb ingóságainkról (ruhák, játékok, könyvek) érdemes „házi leltárt” vezetni, így biztosításkötéskor pontosan meg tudjuk majd határozni ezeknek az összértékét.

A dinamikusan fejlődő ingatlanpiac és az egyre korszerűbb biztosítási szolgáltatások miatt érdemes néhány évente felülvizsgálni a jelenlegi biztosításunkat, és egy gyors online kalkulációval meggyőződni arról, hogy a jelenlegi lakásbiztosításunk továbbra is a legkedvezőbb konstrukció-e számunkra. Nagyobb értéknövekedés, kiemelt értékű ingóságok beszerzése esetén fontos, hogy a biztosítási szerződésünk kövesse a változást, ebben az esetben a jelenlegi szerződésünk módosításával, vagy évfordulóra történő biztosítóváltással tarthatjuk naprakészen szerződésünket.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu