Vakok, gyengénlátók számára

Ezek a lakásvásárlás költségei

2021.04.13

Az ingatlanvásárlás életünk egyik legjelentősebb kiadása, így akár saját erőből, akár hitel igénybevételével finanszírozzuk, fontos, hogy tisztában legyünk a várható költségekkel. Jó tudni, hogy az ingatlan vételárán felül számos plusz kiadás felmerülhet – vegyük sorra az ingatlanvásárlás költségeit!

A lakásvásárlás ügyvédi díja

Egy ingatlan megvásárlásakor mindenképpen ajánlott ügyvédet fogadni, aki elkészíti az adásvételi szerződést, valamint egyes ügyekben eljár helyettünk. Hazánkban nem szabályozzák, hogy melyik fél feladata az ügyvéd megbízása, azonban jellemzően a vevő állja a költségeket. Lakásvásárlás esetén az ügyvédi díj lehet fix, vagy a vételár függvényében százalékos összeg is, amelynek mértéke általában 0,5 és 3% között mozog. A megbízási szerződés kiköthet egy minimális és egy maximális összeget is, előbbinek értelemszerűen alacsonyabb, utóbbinak pedig magasabb vételár esetén lehet jelentősége. Mielőtt megbíznánk egy ügyvédet, feltétlenül tisztázzuk, hogy a megbízási díj tartalmazza-e az ügyvéd által intézett eljárások (pl. a földhivatali ügyintézés) költségeit is, ezeken ugyanis újabb tízezrek múlhatnak.

Új otthon, új élet, új biztosítás: kössön lakásbiztosítást egyszerűen, sorban állás nélkül a Netrisk.hu-n!

Vagyonszerzési illeték

A vételár után az egyik legnagyobb kiadás a vagyonszerzési illeték megfizetése, jó hír azonban, hogy egyes esetekben jelentős kedvezményben részesülhetünk, sőt, akár mentesülhetünk is az illeték megfizetése alól. A vagyonszerzési illeték összege általában a vételár 4 százalékát teszi ki, ez alól azonban szerencsére jó néhány kivétel van. Amennyiben 3 éven belül veszünk új ingatlant, csak a két vételár közti különbözet után kell vagyonszerzési illetéket fizetnünk, tehát ha 2 éve 30, most pedig 32 millióért vettünk lakást, csak a 2 millió forint négy százalékát kell befizetnünk. Amennyiben az adásvétel egyenesági rokonok (szülő, nagyszülő), valamint házastársak között történt, szintén illetékmentesnek számít a vagyonszerzés. Építtetőtől vásárolt új építésű ingatlan esetén 15 millió forintig illetékmentes a tranzakció, 15 millió forint felett pedig arányosan fizetendő a vagyonszerzési illeték: tehát ha 25 millió forintért veszünk új építésű lakást, csak 10 millió forint után kell befizetnünk a 4%-os illetéket. Szintén 15 millió forintos vételár a határ a 35 éven aluliak esetén, ebben az esetben azonban sajnos az összérték számít, így amennyiben a vételár meghaladja a 15 milliót, sajnos nem részesülünk kedvezményben. 2021. januárja óta ugyancsak mentesülünk a vagyonszerzési illeték megfizetése alól, ha az ingatlant CSOK igénybevételével vásároltuk.

Hitellel kapcsolatos költségek

Ha új otthonunkat hitelből vásároljuk, szintén számolnunk kell néhány plusz kiadással. A hitelfelvételhez szükséges okiratok elkészítése mellett külön költsége van a hitelbírálatnak, a hitel folyósításának, valamint az értékbecslésnek. Mivel a hitelszerződést közjegyzői okiratba kell foglalni, a közjegyzői díjat is meg kell fizetnünk – jó hír, hogy ennek mértéke a támogatott lakáshitelek esetén 2021-től jelentősen alacsonyabb lett. A hitellel kapcsolatos díjakat jellemzően hitelösszeg alapján számolják, így ezeknek a mértéke változó lehet.

Ingatlanközvetítői díj és szakértői költségek

Bár a vevői oldalon ritkán merül fel ez a költség, előfordulhat, hogy potenciális vásárlóként mi adunk megbízást egy ingatlanközvetítőnek. Az esetek nagy részében az ingatlanközvetítőket az eladó bízza meg, a jutalék mértéke pedig a bruttó vételár 3-5 százalékát teheti ki – kizárólagos megbízás esetén ez alacsonyabb lehet. Ha az álomotthon keresését szeretnénk átadni egy szakembernek, nagyjából nekünk is ezekkel az összegekkel kell számolnunk. Ha megvan a kiszemelt ingatlan, számos kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha megbízunk egy statikust vagy műszaki ellenőrt az ingatlan állapotának felmérésével. Erre használt és új építésű ingatlan esetén is szükség lehet, ugyanis a falak, a szigetelés, valamint a közműhálózatok állapotát laikusként nem tudjuk pontosan megállapítani – ezen tehát ne spóroljunk!

Költözéssel kapcsolatos kiadások

Ha megtaláltuk a következő otthonunkat, lezárult az adásvétel, és készen állunk a költözésre is, néhány kiadásra még feltétlenül számítanunk kell. A költöztetők díja mellett gyakori kiadás a csomagolóanyagok költsége, illetve, ha az új lakásban szükségünk lesz bútorokra, függönyre, szőnyegre vagy dekorációra, ezekre is el kell különítenünk egy összeget. Gyakran előfordul, hogy a megvásárolt lakás apróbb felújításokra szorul, amelynek a költsége elenyészőnek tűnhet, azonban még egy tisztasági festés anyag- és munkadíja is jelentősen megdobhatja a kiadásainkat. Amennyiben valamilyen okból nem tudunk azonnal költözni, a jelenlegi otthonunkat pedig határidőre kell elhagynunk, elképzelhető, hogy néhány hónapra ki kell vennünk egy albérletet, amely szintén több százezer forintos plusz kiadást jelenthet. Adásvételt követően a mi felelősségünk, hogy új otthonunkat bebiztosítsuk a leggyakoribb káresetekre, így a szerződés aláírása után feltétlenül kössünk lakásbiztosítást! Fontos, hogy a megfelelő lakásbiztosítás kiválasztásakor ne kizárólag az ár alapján döntsünk: vegyük figyelembe az ingatlan adottságait, valamint a számunkra legfontosabb fedezeteket is! Jó tudni, hogy akár albérletből, akár saját tulajdonú ingatlanból költözünk, előző lakásbiztosítási szerződésünk érdekmúlással felmondható, így költözködés előtt ne felejtsünk el gondoskodni erről is.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu