Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2023. június 27.

Tudatos pénzügyek: így készüljünk a nyaralásra

Nyaralás közben hajlamosak vagyunk kevésbé tudatosan figyelni a pénzügyeinkre, azonban némi előzetes tervezéssel és egy kis odafigyeléssel sokat spórolhatunk az utazás költségein. Nem mindegy ugyanis, hogy mikor foglaljuk le a szállást, hol váltunk pénzt vagy hogyan használjuk a bankkártyánkat külföldön. Cikkünkben az MNB Pénzügyi Navigátor vonatkozó tartalma alapján hoztunk néhány tippet az utazás szervezéséhez – utazzunk tudatosan, biztonságban és szerezzünk felejthetetlen élményeket!

Vezessünk költségvetést!

Egy nyaralás megtervezéséhez mindenekelőtt érdemes látnunk, hogy mekkora összegből gazdálkodhatunk, hiszen ez befolyásolja az úti célt, a közlekedési módot, a szállást és a tervezett programokat is. Nézzük meg, hogyan férne bele az utazás a családi költségvetésbe: ehhez hasznos segítséget nyújt az MNB háztartásiköltségvetés-kalkulátora , amelyben a havi bevételek és kiadások megadása után láthatóvá válik, hogy mekkora összeget tudunk akár nyaralásra vagy bármi másra félretenni. Itt tippeket is kaphatunk arra vonatkozóan, hogy hogyan tudunk nagyobb összeget megtakarítani havonta.

Tervezzünk előre!

Nemcsak a költségvetéstervezés miatt érdemes előre gondolkodni a nyaralásról, hanem azért is, mert így sok esetben olcsóbban juthatunk hozzá a repülőjegyekhez vagy a szálláshoz. Természetesen kifoghatunk nagyon jó last minute ajánlatokat is, de szerencsésebb, ha nem erre alapozunk, hanem inkább időben elkezdjük a nyaralás megszervezését. A repülőjegyet érdemes 1-3 hónappal indulás előtt megvenni, ugyanis általánosan elmondható, hogy ilyenkor számíthatunk a legjobb ajánlatokra. Ami pedig a szállásokat illeti, az árak szintén emelkedhetnek a szezon közeledtével, nem beszélve arról, hogy a legjobb szálláshelyek elkelnek, ha nem foglalunk időben. Ugyanez igaz a különféle előre foglalandó programokra is: ha az utolsó pillanatban szeretnénk valamire befizetni, könnyen lehet, hogy már nem lesz rá lehetőségünk – ezért is fontos a tudatos tervezés.

Bankkártya és hitelkártya – így fizessünk velük

Külföldön is egyszerűen fizethetünk bankkártyával, azonban néhány dologra oda kell figyelnünk ezzel kapcsolatban. A bankkártyahasználat, illetve a készpénzfelvétel díja banktól függően magasabb lehet egy idegen országban, illetve az is előfordulhat, hogy a hazai bankkártyánkat nem tudjuk használni. Ezekről az információkról mindenképp érdemes tájékozódni, mielőtt útnak indulunk, nehogy külföldön érjen minket meglepetés. Továbbá fizethetünk hitelkártyával is, sőt, bizonyos szolgáltatók gyakran csak ezt a fizetőeszközt fogadják el – ez olyan szempontból lehet problémás, hogy a hitelkeretből vásárlásra felhasznált összeget megadott határidőn belül vissza kell fizetnünk, így fontos, hogy okosan használjuk ezt a fizetési módot , és valóban csak annyit költsünk el, ami később nem fog gondot okozni.

Ha készpénzre van szükségünk…

A legszerencsésebben akkor járhatunk a valutaváltásnál, ha még indulás előtt váltunk készpénzt, ugyanis külföldön – főleg a turisták által frekventált helyeken – sokkal rosszabbul járhatunk a pénzváltással. Itthon is igaz azonban, hogy nagyon ajánlott több pénzváltó árfolyamait összehasonlítanunk, mielőtt elkötelezzük magunkat az egyik mellett, hiszen ezek eltérhetnek egymástól. Ezért is érdemes időben elkezdeni az utazásszervezést, hogy bőven legyen időnk áttanulmányozni a különböző váltók árfolyamait. Mindenképp megbízható, MNB-engedéllyel rendelkező váltót válasszunk, és óvakodjunk a vasútállomásokon vagy a repülőtereken tevékenykedő kereskedőktől.

Mit kell tudni a külföldi internethasználatról?

Az Európai Unióban, illetve még néhány, azon kívüli európai országban úgynevezett EU roaming van, ami azt jelenti, hogy a hazai díjcsomagunkban meghatározott feltételekkel internetezhetünk ezekben az országokban is. Így tehát a mobilinternet-használat Európán belül nem jelent extra kiadást a nyaralás során, viszont ha az EU-n kívül utazunk, szükség lehet egy helyi mobilinternet-csomag megvásárlására. Továbbá arra is mindenképp érdemes figyelnünk, hogy ne csatlakozzunk fel nyilvános Wi-Fi hálózatokra, ugyanis ezek teret adhatnak az adathalászatra – a felelős internethasználatra tehát külföldön is elengedhetetlen odafigyelnünk.

Az utasbiztosítás se maradjon el!

Ha tudatos pénzügyi tervezésről beszélünk, nem felejthetjük el az utasbiztosítást sem, amivel rengeteg extra költségtől kímélhetjük meg magunkat. Váratlan események bármikor, bárkivel megtörténhetnek, és egy esetleges kórházi kezelés vagy az autó lerobbanása akár meg is duplázhatja a nyaralás költségeit, így nem érdemes kockáztatni. Az utasbiztosítás kiválasztásánál számos tényezőt érdemes szem előtt tartani: többek között a tervezett programokat, az utazás módját, a fedezetek körét és a különböző kizárásokat is fontos figyelembe vennünk, amikor a megfelelő ajánlatot kiválasztjuk. Szerencsére a Netrisk.hu utasbiztosítás kalkulátorával az ajánlatok összehasonlítása rendkívül egyszerű, így néhány perc alatt védelmet teremthetünk az utazásra.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek