Hamarosan véget ér a márciusi lakásbiztosítási kampány. Ne hagyja elúszni a jó ajánlatokat!

4

Nap

13

Óra

17

Perc

56

Másodperc

Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. október 26.

Lakáshitel vagy albérlet? 5 kérdés, amit érdemes feltenni magunknak döntés előtt

Azok számára, akik hitel igénybevétele nélkül nem tudnak saját ingatlant vásárolni, gyakran merülhet fel a kérdés, hogy vajon melyik forgatókönyvvel járnának jobban: a lakáshitellel vagy az albérlettel? Bár minden helyzet egyedi, van néhány kérdés, amelyet mindenképpen fel kell tennünk magunknak, mielőtt meghozzuk a döntést – cikkünkben ötöt mutatunk ezek közül!

Milyen feltételekkel kapnánk hitelt?

Az első és legfontosabb kérdés természetesen az, hogy egyáltalán hitelképesek vagyunk-e, és amennyiben igen, milyen feltételekkel jutnánk hitelhez. Vegyük számításba, hogy egyedülállóként, azaz adóstárs nélkül nehezebb dolgunk lehet: a JTM (jövedelemarányos törlesztési mutató) értelmében a jövedelmünknek csak egy bizonyos százalékát fordíthatjuk törlesztőrészletre, amely egyetlen bevétellel értelemszerűen alacsonyabb törlesztőket, és így alacsonyabb felvehető összeget eredményez. A hitelképesség felmérésekor azt is érdemes kiszámolni, hogy egy havi törlesztőrészlet meghaladja-e a havi bérleti díj összegét a kiszemelt környéken és kategóriában.

Új otthon, új élet? Gondoskodjon lakása biztonságáról lakásbiztosítással, albérlőként és lakáshitellel is!

Milyen távban gondolkodunk?

Bár természetesen egy hitellel terhelt ingatlan is eladható, egy lakáshitel jellemzően hosszú távú elköteleződés, így ha ezt választjuk, minden bizonnyal nem 1-2 évben gondolkodunk az adott ingatlannal kapcsolatban. Van, aki számára ez megkönnyebbülést jelent, egyes helyzetekben azonban hátrányként is jelentkezhet: ha tervezgetjük, hogy külföldre költözünk, vagy akár eltöltünk néhány évet egy másik országban, az albérlet lehet a jobb választás. Szintén az albérlet mellett szól, hogy ha még nem találtuk meg azt a várost vagy akár városrészt, ahol szívesen letelepednénk, albérletben élve rugalmasabban tudjuk alakítani az életünket, és több várost is kipróbálhatunk, mielőtt hosszabb távra elkötelezzük magunkat.

Tervezünk-e gyakori költözést?

A gyakorlott lakásbérlők már tudják, hogy sajnos bármikor bekövetkezhet, hogy a tulajdonos eladja a lakását, és új albérletet kell keresnünk. Albérlőként tehát fel kell készülnünk arra, hogy néhány évente összepakoljuk a holminkat, és egy másik lakásban kezdjük újra – ehhez jó adag rugalmasság szükséges. Ez ugyanakkor a javunkra is válhat: ha beköltözik egy elviselhetetlen szomszéd, kiderül, hogy a vártnál rosszabb állapotú a ház, vagy olyan körülményeket tapasztalunk, amiket hosszú távon nem bírnánk elviselni, legkésőbb a bérleti szerződésünk lejártakor továbbléphetünk. Egyértelmű, hogy egy hitellel terhelt ingatlantól nem tudnánk ilyen könnyen szabadulni, és kevés szerencsétlenebb helyzet létezik annál, mint amikor a lakás megvásárlása után szembesülünk azzal, hogy az ingatlan mégsem olyan idilli, mint vártuk.

Fel vagyunk-e készülve a gyakran évtizedekig tartó elköteleződésre?

Egy lakáshitel felvétele életünk egyik legfontosabb döntése, amelynek törlesztéséért évekig, de gyakran évtizedekig is felelősséggel tartozunk. Ez nem kis elköteleződés, hiszen ez azt is jelenti, hogy amíg a hitelt nem törlesztettük maradéktalanul, gondoskodnunk kell a rendszeres bevételről – egy váratlan keresőképtelenség során tehát nemcsak a megélhetésünk miatt kell aggódnunk, de a hiteltörlesztés miatt is. Hogy elkerüljük, vagy legalábbis enyhítsük az ezzel járó kellemetlenségeket, feltétlenül javasolt a hitelfedezeti biztosítás és/vagy a munkanélküliség biztosítás megkötése, amellyel segítséget kaphatunk a szorult helyzetekben. Ha szeretjük a spontaneitást, és bármikor képesek lennénk felmondani a munkahelyünkön, hogy utazgassunk, vagy belevágjunk egy vállalkozásba, a lakáshitel nem biztos, hogy nekünk való.

Változhat-e a jelenlegi élethelyzetünk?

Végül, a döntés meghozatala előtt természetesen azt is mérlegelnünk kell, hogy a közeljövőben, vagy akár 5-10 éven belül változhat-e a jelenlegi élethelyzetünk: egy összeköltözés, egy házasság, és természetesen a család bővülése is azzal járhat, hogy el kell költöznünk, amely gyorsabb és gördülékenyebb, ha mindezt albérletből tesszük. Arról nem is beszélve, hogy a különböző családtámogatásoknak köszönhetően előnyösebb hitelfeltételekhez juthatunk, ha már úton van a legkisebb családtag. A hitelfelvétellel tehát kedvezőbb lehet várni a házasságig vagy gyermekvállalásig, ez azonban természetesen nem jelenti azt, hogy egyedülállóként nem vághatunk bele, sőt – azonban fontos, hogy tudatos, felelős döntést hozzunk, és megfelelő mértékben felmérjük a helyzetünket.

Oszd meg másokkal