Hamarosan véget ér a márciusi lakásbiztosítási kampány. Ne hagyja elúszni a jó ajánlatokat!

5

Nap

5

Óra

4

Perc

18

Másodperc

Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. október 7.

Fenntartható lakberendezés: így lehet környezetbarát otthonunk

A fenntarthatóság és a környezetbarát szemlélet az életünk egyre nagyobb területére terjed ki, így az otthonunk berendezésénél is felmerülhet, hogy vajon hogyan hagyhatjuk a lehető legkisebb lábnyomot magunk után. A gyakran kifejezetten pazarló lakberendezés esetén ez nem feltétlenül egyszerű, azonban néhány praktikával „zöldebb” lehet az otthonunk – mutatjuk, hogyan!

1. Vásároljunk használt bútorokat!

Ha valamilyen okból új bútorra van szükségünk, a lakberendezési áruházak helyett kezdjük a nézelődést a különböző online piactereken, régiségkereskedésekben, vagy akár a család megunt bútorai között – nem is gondolnánk, milyen kiváló minőségű bútorokat tudunk használtan megvásárolni, az eredeti ár töredékéért. Az 50-es, 60-as évek trendjei ismét hódítanak, így lehet, hogy a család egyik kidobásra ítélt bútordarabjában találjuk meg az otthonunk új ékét.

Minden a helyére került? Gondoskodjon otthona védelméről lakásbiztosítással: kalkuláció és online biztosításkötés a Netrisk.hu-n

2. Részesítsük előnyben az újrahasznosított és természetes alapanyagokat!

Bútoraink és dekorációs tárgyaink megvásárlásakor nem mindegy, milyen alapanyagok mellett döntünk: zöldebb megoldás, ha ezek újrahasznosított anyagokból (például újrahasznosított fából, fémből, üvegből vagy műanyagból) készülnek. A természetes alapanyagokból készült bútorok és dísztárgyak szintén jó választásnak bizonyulhatnak – ilyen például a bambusz, a parafa és a juta, amik környezetbarát tulajdonságuk mellett igen tartósak és mutatósak.

3. Törekedjünk az energiahatékonyságra!

Az energiával való spórolás egyre hangsúlyosabbá válik az életünkben – jó hír, hogy bizonyos lakberendezési megoldásokkal nagy lépést tehetünk az energiahatékonyság felé. A nyári időszakban például egy redőnnyel vagy zsaluval kizárhatjuk a lakásból a hő egy részét, a szabályozható LED-es izzók pedig nemcsak az otthonunk hangulatáról, de az alacsonyabb villanyszámláról is gondoskodnak. Télen döntő jelentőségű lehet a nyílászárók minősége, ezért egy esetleges felújításkor fontoljuk meg az elavult nyílászárók cseréjét is.

4. Tartós bútorokban gondolkodjunk!

Bár kétségkívül nagyobb egyszeri kiadást jelent, hosszú távon a környezetünk és a pénztárcánk is meghálálja, ha tartós, minőségi bútorokat vásárolunk. Egy-egy ilyen darab évtizedekig is kiszolgálhatja a háztartásunkat, és bár érthető, ha szeretnénk naprakészek maradni a lakberendezési trendekben, a minőségi alapdarabok soha nem mennek ki a divatból.

5. Ismerkedjünk meg az „upcycling” kifejezéssel!

Ami valakinek szemét, az másnak még kincs lehet: az upcycling lényege, hogy a kidobásra ítélt tárgyak, bútorok vagy akár ruhák új esélyt kapnak. Itt aztán minden kreatív hajlamunkat kiélhetjük: csiszoljunk, fessünk, lakkozzunk, fűrészeljünk, és álmodjunk meg egy új bútort! Bolhapiacokon, de akár még hulladékudvarokon is találhatunk felújításra szoruló, szerkezetileg azonban kiváló darabokat, amelyeket egy kis fantáziával és munkával a saját igényeinkre formálhatunk. Semmihez sem hasonlítható érzés, amikor végre helyet kap az otthonunkban a bútor, ami a saját kezünk munkáját dicséri – ezt legalább egyszer érdemes megtapasztalni!

6. Legyünk tudatosak a szezonális dekorációkkal kapcsolatban!

Lássuk be, rendkívül nehéz úgy elhaladni az aktuális húsvéti, vagy akár karácsonyi dekorációk mellett, hogy ne szerezzünk be legalább egy-két új csecsebecsét. Ha azonban minden szezonban új karácsonyfadíszeket vásárolunk, és minden évben meglepjük magunkat néhány dekorációs tárggyal, könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy már ezeknek a dísztárgyaknak is külön szekrényt kell fenntartanunk. Ez a gyakorlat a legkevésbé sem környezetbarát, ezért igyekezzünk tartós, minőségi díszeket vásárolni, a trendszínek helyett pedig válogassunk az alapszínek és a neutrális árnyalatok között. Számos pompás dekorációt találhatunk a természetben is: néhány ág fenyő, egy csokor barka, némi fagyöngy, egy marék toboz vagy a közösen préselt falevelek tökéletes díszei lehetnek az otthonunknak. Szintén jó megoldás, ha időnként csereberélünk: ha meguntuk a karácsonyi garnitúrát, egy-két szezon erejéig cseréljünk egy rokonnal vagy ismerőssel!

Oszd meg másokkal