Hamarosan véget ér a márciusi lakásbiztosítási kampány. Ne hagyja elúszni a jó ajánlatokat!

4

Nap

9

Óra

24

Perc

48

Másodperc

Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. március 21.

6 dolog, amin elcsúszhat az otthonfelújítási támogatás

A 2021-ben bevezetett otthonfelújítási támogatás jelentős anyagi segítséget nyújthat azoknak, akik gyermeket nevelnek, és korszerűsítenék otthonukat. Igen nagy bosszúság lehet ugyanakkor, ha a gondosan kitöltött és beadott kérelmünket elutasítják, amelyhez elég akár egy apró figyelmetlenség vagy egy kifelejtett aláírás is – cikkünkben sorra vesszük, hogy milyen okai lehetnek a kérelem elutasításának.

1. Helytelenül töltöttük ki a kérelmet

Az otthonfelújítási támogatás igényléséhez egy kérelmet kell benyújtanunk, amelynek kitöltése még a nyomtatványokban jártas személyeknek is okozhat némi fejtörést. Nagyon könnyű elcsúszni egy elfelejtett aláíráson vagy egy elnézett rubrikán, így kitöltés után mindig ellenőrizzük, hogy minden ránk vonatkozó adatot kitöltöttünk-e, különös tekintettel a csillaggal jelölt, kötelező mezőkre. Nézzük meg azt is, hogy a személyes adataink stimmelnek-e, valamennyi, velünk egy háztartásban élő gyermek adatait megadtuk-e, illetve helyes-e a lakcím (ne feledjük, a gyermek lakóhelyének legalább egy éve egyeznie kell a felújított ingatlan címével), valamint a helyrajzi szám – utóbbi társasházi lakás esetén bonyolultabb lehet, ugyanis ekkor nem az épület, hanem az albetét (tehát a lakás) helyrajzi számát kell megadnunk.

Korszerűsíti otthonát? Kalkuláljon és kössön lakásbiztosítást, hogy új értékei is biztonságban legyenek!

2. Nem stimmelnek a mellékletek

Az igénylés benyújtásához számos mellékletet kell csatolnunk, azonban élethelyzettől is függhet (pl. egyedüli vagy együttes igényt nyújtunk be), hogy pontosan melyek ezek. Ne feledjük, hogy a kérelem mellett feltétlenül be kell nyújtanunk a vállalkozási szerződés másolatát, a számlaösszesítőt, a lakcímkártyák, valamint az igénylő vagy igénylők személyi okmányának másolatát, így a kérelem véglegesítése előtt ezek meglétét feltétlenül ellenőrizzük.

3. Gond van a számlákkal

Előfordulhat, hogy bár a kérelmünkkel és a csatolmányokkal minden rendben van, a vállalkozói számlákkal nem stimmel valami: fontos, hogy csak 2021. január 1. után kiállított és teljesített számlákat tudunk elszámolni az otthonfelújítási támogatás terhére. Ezen kívül lényeges, hogy a számla önmagában nem elég, ahhoz minden esetben tartoznia kell egy vállalkozói szerződésnek, amelyet nem köthetünk meg közeli hozzátartozóval. A számla tartalmi követelményeinek is meg kell felelnünk: mindenképpen külön tételként kell szerepelnie az anyagköltségnek és a munkadíjnak. Emellett fontos, hogy a számlán részletesen feltüntessék a felhasznált anyagokat és az elvégzett munkálatokat, méghozzá olyan mértékben, amely a felújítás pontos tartalmának megismerését és ellenőrzését lehetővé teszi. Ehhez hasznos lehet, ha tanulmányozzuk a Magyar Államkincstár weboldaláról letölthető vállalkozói szerződés mintát, valamint a számlaösszesítő adatlapot. Ne feledjük, hogy az otthonfelújítási támogatás keretei között nem számolhatók el az 5%-os áfával kiállított számlák – erre csak a 0 és 27 százalékos áfát tartalmazó számlák alkalmasak. Csak anyagköltségről vagy csak munkadíjról szóló számla nem fogadható el: ezeknek együttesen, fele-fele arányban kell szerepelniük a számlaösszesítőben. Felmerülhet, hogy bontásra vagy bontási hulladék elszállítására fordítható-e a támogatás: csak bontási munkálatokról vagy elszállításról készült számlát nem tudunk elszámolni, viszont, ha a lebontott épületelem helyett új épül, illetve a sitt elszállítása szerepel a megállapodásban, ennek részeként elszámolhatjuk a költségeket.

4. Köztartozásunk van

A különböző állami támogatások esetében igen gyakori ok a kérelem elutasítására a köztartozás, amely együttes igénylés esetén akármelyik igénylőhöz tartozhat. Igen kellemetlen lehet, amikor egy néhány ezer forintos adótartozás miatt elutasítják a kérelmünket, így mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy rendeztük a ránk vonatkozó adókat (iparűzési adó, személyi jövedelemadó, gépjárműadó). A kérelem benyújtása előtt a NAV-tól tudhatjuk meg, vagy ügyfélkapu segítségével, az adófolyószámlánk lekérdezésével ellenőrizhetjük, hogy jelenleg van-e 5000 forintot meghaladó köztartozásunk.

5. Kicsúsztunk az időből

Az is előfordulhat, hogy a kérelem benyújtásával egyszerűen kifutottunk az időből: a kérelmet az összes felújítási munkálatot, valamint a számlák kifizetését követő 60 napon belül nyújthatjuk be. Amennyiben több számlát is kaptunk, mindig a legutolsó kifizetési dátumot kell figyelembe vennünk, azonban ne feledjük, hogy a kérelmet legkésőbb 2022. december 31-én nyújthatjuk be.

6. Nem felelünk meg minden feltételnek

Az otthonfelújítási támogatási kérelem benyújtásához számos feltételnek meg kell felelnünk, így elképzelhető, hogy minden figyelmességünk ellenére valamely feltétel mégsem teljesül. Nem vagyunk jogosultak a támogatásra például akkor, ha a TB-járulékot saját magunknak fizetjük, illetve elcsúszhat a dolog a munkálatok jellegén is: tetőtér beépítésére vagy a lakótér más jellegű bővítésére például nem fordítható a támogatás, és nem számolhatunk el szabadon álló bútort vagy nem konyhai gépnek minősülő beépített nagygépet sem (pl. mosogatógép, szárítógép). A kérelem benyújtása előtt érdemes többször is ellenőrizni a lakcímeket (csak állandó lakcím, azaz lakóhely fogadható el, tartózkodási hely nem) és a tulajdonjogokat, valamint az ezekkel kapcsolatos 1 éves időtartamot. Ha esetleg mégis elrontanánk valamit, ne aggódjunk: a kérelem elutasítását követően lehetőségünk van hiánypótlásra – természetesen, hogy megelőzzük az ezzel járó bosszúságot, hasznos, ha kitöltés előtt elolvassuk a Magyar Államkincstár weboldalán közzétett kitöltési segédleteket és gyakori kérdéseket.

A cikkben közzétett információk nem minősülnek teljes körű tájékoztatásnak, kérjük, a részletekért keresse fel a Magyar Államkincstár weboldalát!

Oszd meg másokkal