Hamarosan véget ér a márciusi lakásbiztosítási kampány. Ne hagyja elúszni a jó ajánlatokat!

5

Nap

3

Óra

5

Perc

27

Másodperc

Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2020. december 11.

Ezt kell tudni a lassú jármű és a mezőgazdasági vontató biztosításáról

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások speciális területe a különböző mezőgazdasági járművek, például a mezőgazdasági vontató és a lassú jármű biztosítása. Gyakran nem is gondolnánk, hogy ezekre a járművekre is biztosítást kell kötnünk, pedig valójában mivel gépjárműnek minősülnek, ezekre is vonatkozik a kötelező biztosítás – a szabályok viszont eltérhetnek. Nézzük a fontosabb tudnivalókat!

Mi a lassú jármű fogalma?

Először is fontos, hogy tisztázzuk a különbséget a mezőgazdasági vontató és a lassú jármű között: bár mindkettő a gépjárművek csoportjába tartozik, van egy lényeges különbség. A mezőgazdasági vontató, vagy ahogy hétköznapi nevén ismerjük, traktor, egy olyan mezőgazdasági munkavégzésre készült jármű, amely alkalmas pótkocsi és egyéb berendezések vontatására, és képes 25 km/h-nál nagyobb sebességre is. A lassú jármű ezzel szemben – ahogy a nevéből is kiderül – önerőből nem képes 25 km/h-nál nagyobb sebesség elérésére.

Miért van szükség kötelező biztosításra ilyen esetekben?

A vonatkozó jogszabályok kimondják, hogy minden közúti forgalomban részt vevő, rendszámmal ellátott gépjárműnek rendelkeznie kell érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással. A közúti forgalom veszélyes üzem, akkor is, ha mezőgazdasági járművel veszünk részt benne, így fontos, hogy kövessük a szabályokat, és ezekre a járművekre is kössünk biztosítást.

Milyen szabályok vonatkoznak lassú járműre?

A lassú járművek viszonylag egyedinek számítanak a különböző járműkategóriákon belül, hiszen mentesek a gépjárműadó megfizetése alól, illetve eredetiségvizsgálatra is csak a jármű első forgalomba helyezésekor van szükség. A lassú jármű átírása ezért kedvezőbb más gépjárműkategóriáknál, és jellemzően a kötelező biztosítás tarifái is lényegesen alacsonyabbak ebben a kategóriában. Szintén újdonság lehet, hogy a lassú jármű forgalmi engedélyét igazolólapnak nevezik, illetve, hogy erre a járműkategóriára nem terjed ki a bonus-malus rendszer – fedezetlenségi díjat azonban lassú jármű esetén is fizetnünk kell.

Traktor biztosítás: ezek a legfontosabb tudnivalók

Jó hír, hogy a mezőgazdasági vontatók is mentesülnek a gépjárműadó alól, azonban a kötelező biztosítás megkötése ebben az esetben is szükséges, illetve ebben a kategóriában már a bonus-malus rendszer is befolyásolja a díjakat. Ha elmulasztjuk ezt a kötelességünket, az autókhoz hasonlóan fedezetlenségi díjat kell fizetnünk a biztosítási fedezettel nem rendelkező napokra, így érdemes azonnal megkötni a biztosítást, miután a jármű a tulajdonunkba került.

Miért érdemes online kalkulálni?

Mint minden gépjárműkategóriában, mezőgazdasági vontatók és lassú járművek esetén is javasolt több ajánlatot összehasonlítani biztosításkötés előtt. Az, hogy ezekre a járművekre alacsonyabbak a díjak, nem azt jelenti, hogy az egyes szolgáltatók ajánlatai között nem lehetnek jelentős árkülönbségek, így érdemes egy gyors online kalkulációt követően dönteni. A Netrisk.hu-n néhány kattintással összehasonlíthatjuk a biztosítási partnerek különböző ajánlatait, a kalkuláció eredményét pedig elmenthetjük magunknak későbbre, vagy akár azonnal meg is köthetjük a biztosítást. Egy koccanás, ütközés, vagy akár nagyobb közlekedési baleset akkor is érinthet minket, ha speciális járművekkel veszünk részt a forgalomban, arról nem is beszélve, hogy ha érvényes kötelező biztosítás nélkül közlekedünk – akár csak néhány óra erejéig –, és belebotlunk egy közúti ellenőrzésbe, a bírság mellett a fedezetlenségi díj megfizetése is terhelni fog minket. Érdemes tehát felelősen gondolkodni, és betartani a szabályokat, akármilyen gépjárműkategóriában is közlekedünk.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek