Hamarosan véget ér a márciusi lakásbiztosítási kampány. Ne hagyja elúszni a jó ajánlatokat!

5

Nap

5

Óra

33

Perc

54

Másodperc

Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2023. február 23.

Így növelhetjük autónk akkumulátorának élettartamát

Az elektronikát igénylő eszközöktől kezdve egészen az autóhasználati szokásokig számos tényező hat gépkocsink akkumulátorának élettartamára. Bár általában véve elmondhatjuk, hogy körülbelül 3-5 évig számíthatunk arra, hogy az akkumulátor zökkenőmentesen működik, az alkatrész hamarabb is tönkremehet. Ha azonban odafigyelünk néhány apróságra, meghosszabbíthatjuk az akku élettartamát – cikkünkben erre vonatkozó tippeket mutatunk.

Ne várjuk meg a teljes lemerülést!

Az egyik legalapvetőbb praktika, amellyel növelhetjük az akkumulátor élettartamát, ha elkerüljük a teljes lemerülést. Ennek különösen ki vannak téve a mai, különböző extrákkal felszerelt autók, amelyekben a beépített funkciók miatt gyorsabban merülhet az akkumulátor. Azt viszont tudunk kell, hogy a lemerülés szulfátosodáshoz vezet, mely folyamat során a merülő akkumulátor celláiban a lemezek felületén ólomszulfátréteg alakul ki. Ilyenkor a tartósan lemerülten vagy félig lemerülten használt akkumulátor olyan mértékben elszulfátosodhat, hogy a hagyományos töltéssel nem lesz megszüntethető a szulfátréteg. Ez sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint gondolnánk, hiszen a nagymértékű szulfátosodás következtében azt tapasztalhatjuk, hogy hiába töltjük az akkut, nem nyeri vissza eredeti kapacitását. Tehát a szulfátosodást érdemes évente ellenőriztetni, amit a legegyszerűbben szakember segítségével végezhetünk el – ám arra készüljünk fel, hogy az akkumulátor elhanyagoltságától függően akár 3 napot is igénybe vehet a szulfátoldás.

Közeleg az évforduló, vagy új kötelező biztosítást kötne? Tekintse meg biztosító partnereink ajánlatait a Netrisk.hu-n, és válassza ki az Önnek megfelelőt!

Csökkentsük a rövid időtartamú utak számát!

Bár az akkumulátor akkor is töltődik, amikor a motort álló helyzetben járatjuk, érdemes beiktatni hosszabb utakat is, amelyek közben legalább fél órán keresztül működtetjük az autót – így a korábbi töltéscsökkenést megfelelően helyre tudja állítani a generátor. Továbbá célszerű beszerezni egy hordozható akkumulátortöltőt arra az esetre, ha véletlenül nem indul az autónk.

Szervizeléskor ellenőriztessük az akkumulátort!

Ha időszakos szervizelésre visszük az autót, mindenképpen vizsgáltassuk meg az akkumulátor állapotát, hogy megbizonyosodhassunk arról, optimális az indítási teljesítmény és a töltöttségi állapot. Ilyenkor általában elvégzik a jármű elektromos hálózatának bemérését is, ami az akkumulátor és a generátor, valamint az autó többi nagyobb fogyasztója közti kábelek ellenőrzését takarja. Amennyiben ezek között a gyári értékeknél nagyobb mértékű feszültségcsökkenést állapítanak meg, az rövidzárlatra utal, ez pedig az akkumulátor lemerüléséhez vezethet.

Ne hagyjuk túl sokáig használaton kívül az autót!

Az egyik legrosszabb dolog, amit elkövethetünk a saját autónk ellen, ha hagyjuk, hogy túl hosszú ideig álljon a garázsban használatlanul. Ha huzamosabb ideig nem megyünk vele sehova, nagy valószínűséggel gyenge, vagy teljesen lemerült állapotú akkumulátorral fogunk szembesülni, amikor legközelebb autóba ülünk – ez még akkor is igaz, ha új akkumulátor van az autóban. Ebben az esetben is érdemes lehet beruházni egy akkumulátortöltő és -karbantartó felszerelésre, hogy ne érjen minket meglepetésként, ha véletlenül nem indul el a kocsi egy hosszabb kihagyás után.

Ügyeljünk az apróságokra!

Aranyszabály, hogy ha nem járatjuk a motort, mindig figyeljünk oda arra, hogy lekapcsoljuk a fényszórókat, a hangrendszert és általában véve mindent, ami merítheti az akkumulátort. Emellett időnként győződjünk meg arról is, hogy az akkumulátor teteje száraz és tiszta, mivel a koszos akku könnyedén kisülhet, amivel rövidzárlat következhet be, míg végül nem indul az autó. Érdemes karbantartani az akkumulátor érintkezőit is, mivel azok rozsdásodhatnak, tisztításukkal viszont szintén növelhetjük az élettartamot.

Így növelhetjük az elektromos autók akkumulátorának élettartamát

Az elektromos autók elterjedése miatt érdemes kitérni arra is, hogy ezeknek a típusú járműveknek miként növelhetjük az élettartamát. Az egyik módszer, amit alkalmazhatunk, hogy nem mindig használunk villámtöltést. Aki elektromos autóval rendelkezik, az tisztában van vele, hogy annak feltöltése sokkal tovább tart, mint megtankolni egy hagyományos autót. Így nem csoda, ha gyorsítanánk a folyamaton, és egy-egy alkalommal villámtöltést alkalmazunk, azonban ne folyamodjunk mindig ehhez a megoldáshoz, mert ez az erőforrások rovására mehet. Emellett elektromos autó használata esetén is kerüljük a teljes lemerülést – ha tehetjük, akkor már 30% körüli állapotnál gondoskodjunk a feltöltésről. Továbbá kánikulában és nagy hidegben számítsunk arra, hogy több időbe telhet feltölteni az autót, mint optimális időjárási viszonyok között, mivel a lítiumion-akkumulátorok nem szeretik a túl magas vagy túl alacsony hőmérsékletet.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek