Hamarosan véget ér a márciusi lakásbiztosítási kampány. Ne hagyja elúszni a jó ajánlatokat!

4

Nap

8

Óra

44

Perc

43

Másodperc

Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. február 11.

TSC alvázszám: így zajlik a sérült alvázszám cseréje

Igen kellemetlen, amikor az autó megvásárlását követő eredetiségvizsgálaton kiderül, hogy a jármű alvázszáma nem olvasható – mivel ilyenkor bűncselekmény gyanúja is felmerülhet, további vizsgálatokra lesz szükség, amely ideális esetben az úgynevezett hatósági, más néven TSC alvázszám beütésével zárul. Cikkünkben sorra vesszük a sérült alvázszám pótlásának folyamatát.

Milyen esetekben sérülhet az alvázszám?

Ritka, de nem példa nélküli eset az, amikor egy autó gyári alvázszáma nem megállapítható: alapvetően három esetben fordulhat elő ilyesmi. Az első, amikor az alkatrész természetes kopása és korróziója miatt válik részben vagy egészben olvashatatlanná az alvázszám – ez főleg régebbi vagy veterán autóknál, illetve terepjárók vagy tehergépjárművek esetében fordulhat elő. A második, amikor gyári hiba miatt hiányos vagy hibás, a harmadik pedig, amikor valamilyen szándékos manipuláció okozza a felismerhetetlensége. Mivel az alvázszám feltüntetésére és módosítására szigorú szabályok vonatkoznak, ez utóbbi eset bűncselekménynek minősül, és észlelése rendőrségi eljárást von maga után.

A hatósági alvázszám megszerzésének első lépései

Miután kiderült, hogy az alvázszám nem felismerhető – ehhez az is elég, ha csak egy-két karakter érintett –, az eredetiségvizsgálat helyszínén megállapítják a felismerhetetlenség vélhető okát. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az alvázszám a természetes elhasználódás miatt sérült, sor kerül egy műszaki szemlére, illetve kiállítják az átalakítási engedélyt, amely alapján később lehetővé válik a TSC, más néven hatósági alvázszám beütése. Ezt az azonosítót Nemzeti Közlekedési Hatóság az eredeti alvázszám pótlásának céljából adja ki abban az esetben, ha az alvázszám sérülése nem vezethető vissza bűncselekményre.

Mi történik az eljárás során?

Amennyiben a sérült alvázszám kérdését a jármű okmányai és úgynevezett másodlagos azonosítói alapján sem sikerül tisztázni, a hatósági szakértő a jármű TSC alvázszámmal való ellátását javasolja – ezt régen AF alvázszámnak nevezték. Amint megérkezett az átalakítási engedély a hatóságtól, az engedéllyel be kell jelentkeznünk időszakos műszaki vizsgára, majd, ha itt mindent rendben találnak, sor kerülhet a TSC alvázszám beütésére. Az itt kapott adatlappal kell megjelennünk egy okmányirodában, ahol rögzítik az új alvázszámot a jármű okmányaiban, azaz a forgalmi engedélyben és a törzskönyvben.

A hatósági alvázszám díja és az eljárási költségek

Az eredetiségvizsgálat költsége mellett felmerül még az átalakítási engedély díja, amely 11800 Ft, a hatósági alvázszám beütésének díja, amely 4000 forintos kiadást jelent, illetve az átalakítást követő első időszakos vizsgálat díja, amely 4600 forint. Ezen kívül felmerülhetnek különböző eljárási költségek, amelynek részleteiről mindig az illetékes hatóságnál érdeklődhetünk.

Hogyan kerülhetjük el a hasonló helyzeteket?

Minden autóvásárló rémálma, hogy az adásvétel életbe lépését követően fény derül különböző hibákra – ilyen az alvázszám sérülése is, amely az eljárás gyorsaságától függően akár hónapokra is megakadályozhatja, hogy vezetni tudjuk az új autónkat. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük a hasonló helyzeteket: ragaszkodjunk hozzá, hogy az eredetiségvizsgálatra még az adásvételi szerződés aláírása előtt sor kerüljön! Ha erre valamilyen okból nincs lehetőség, a szerződésben érdemes rögzíteni, hogy amennyiben az eredetvizsga során bármilyen probléma felmerülne, a vevő elállhat a szerződéstől, és visszakövetelheti a vételárat. Ha autóvásárlás során azt érezzük, hogy az eladó nyomást gyakorol ránk és sürgeti az adásvételt, bátran kérjünk időt a részletes átvizsgálásra, vagy keressünk másik eladó autót – sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha megfontoltan és megalapozottan döntünk!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek