Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. szeptember 28.

Ezek a tetőtéri lakás előnyei és hátrányai

A legtöbb lakáskeresőnek határozott véleménye van a tetőtéri lakásokról: vannak, akik kifejezetten ezeket részesítik előnyben, mások viszont már a tervezéskor kizárják, hogy ilyen ingatlanba költözzenek. Vajon milyen tényezőket érdemes mérlegelni, amikor meghozzuk a döntésünket? Cikkünkben a tetőtéri ingatlanok 5 előnyét, majd 5 hátrányát mutatjuk be.

Olcsóbban hozzájuthatunk

Napjaink rendkívül magas ingatlanárai mellett nem elhanyagolható, hogy a tetőtéri ingatlanok ára jellemzően alacsonyabb, mint egy azonos adottságokkal rendelkező első, vagy akár második emeleti lakásé. Ez azt is jelenti, hogy ha egy meghatározott összegből gazdálkodunk, nagyobb ingatlant kaphatunk a pénzünkért, ha tetőtéri lakást választunk.

Rengeteg természetes fény

A tetőablakoknak köszönhetően egy tetőtéri lakás mondhatni fényárban úszik egy emeleti ingatlanhoz képest, főleg, ha ideális a tájolása. Nincs is jobb annál, mint amikor a borúsabb napokon sem kell villanyt kapcsolni, vagy amikor még naplementekor is árad be a természetes fény a lakásba!

Kiváló panoráma

A tetőtéri lakások előnye, hogy jellemzően kiváló panorámával rendelkeznek, főleg, ha erkély vagy terasz is tartozik az ingatlanhoz. A panoráma ráadásul többnyire privát szférával is jár: hacsak nem néz a lakásra egy magasabb épület, a tetőablakokon keresztül szinte lehetetlen a belátás, így nem kell aggódnunk a kíváncsi tekintetek miatt.

Nincsenek felső szomszédok

Hangos trappolás, bútortologatás, behatárolhatatlan zajok: akinek már volt zavaró felső szomszédja, bizonyára tudja, mekkora kincs a legfelső szinten lakni. Bár egy tetőtéri lakás több lépcsőzéssel jár, mintha a földszinten vásárolnánk ingatlant, a tetőtérben gyakran csak egyetlen lakás helyezkedik el, így megeshet, hogy a falakon csak egy alsó szomszéddal kell osztozni.

Csendesebb

Egy magasabban elhelyezkedő lakás természetesen azt is jelenti, hogy kevésbé szűrődnek fel az utca zajai: ha nem szeretnénk rendszeresen a kukásautó hangjára ébredni, rossz alvók vagyunk, vagy egyszerűen csak szeretjük a csendet és a nyugalmat, jó választás lehet egy tetőtéri ingatlan.

A karbantartás drágább lehet

A tetőtér egyik fő hátránya maga a tető: elég egy heves esőzés, egy elöregedett szigetelőanyag vagy egy elmozdult cserép, és hamar beázás lehet a vége, ez pedig magas karbantartási költségekkel járhat. Emiatt nem lehet eléggé kihangsúlyozni az otthonunkra szabott lakásbiztosítás jelentőségét: tetőtéri lakásban válasszunk olyan biztosítást, amely fedezetet nyújt a beázással és tetőkárokkal szemben is! Bizonyos társasházakban a közös költség fedezi a tető karbantartását is – ezzel kapcsolatban érdemes vásárlás előtt érdeklődni.

Nyáron melegebb

Aki töltött már nyarakat egy tetőtéri lakásban, tudja, hogy a hőség a tetőtérben már-már kibírhatatlan lehet. Ilyen ingatlanokban mindenképpen ajánlott egy-egy napvédő háló elhelyezése a tetőablakokra, illetve a komfortérzetünk érdekében jó, ha a lakás rendelkezik klímával is.

Kevesebb a kihasználható terület

Bár ma már nagyon látványos lakberendezési és belsőépítészeti megoldások léteznek tetőtérben is, nem elhanyagolható, hogy egy tetőtéri lakásnak – a tető szögétől függően – jelentősen kevesebb a berendezhető, kihasználható területe. Az alacsonyabb terek ugyanakkor kiváló helyet biztosítanak a különböző tárolók, például a komódok számára, így egy kis leleményességgel a lakás minden zugát kihasználhatjuk.

Zavaró lehet az esőkopogás

Azoknak, akik még nem éltek tetőtérben, szokatlan lehet, hogy az egyébként csendesnek tűnő esőkopogás milyen hangos tud lenni, ha a tetőn keresztül hallgatjuk. Egy heves esőzés kifejezetten erős hanghatással járhat, ezért erre mindenképpen készüljünk fel, ha tetőtéri lakásba költöznénk.

Nehézkesebb a szellőztetés

Az előző pontból következik, hogy eső esetén problémásabb lehet a szellőztetés, ám ezt könnyedén kiküszöbölhetjük azzal, ha eső utánra időzítjük a lakás átszellőztetését. A nyitva felejtett tetőablakok azonban egy-egy nyári zápor esetén nagy bosszúságot okozhatnak, ezért ha tetőtérben élünk, különösen figyeljünk oda az ablakokra, ha elindulunk otthonról!

Oszd meg másokkal