Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. június 13.

Minden, amit az útlevélről tudni kell: kérdések és válaszok

A turisztikai szezon kezdetével egyre többen utaznak külföldre, azonban az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség határain kívül szükség lehet útlevélre a határátlépéshez. Utazás előtt mindig ellenőrizzük, hogy szükségünk lesz-e az úti okmányra beutazáshoz, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés az országhatárnál. Az útlevéligénylés kapcsán érdemes tisztázni a legfontosabb kérdéseket: cikkünkben ezekre válaszolunk.

Mennyi idő alatt készül el az útlevél?

Az útlevél elkészülésének ideje fontos tényező, főleg, ha abban a kellemetlen helyzetben vagyunk, hogy indulás előtt nem sokkal jutott eszünkbe, hogy úti okmányunk lejárt. A magánútlevél és a második magánútlevél – utóbbit azok igényelhetik, akiknek foglalkozása rendszeres külföldre utazással jár, vagy azok, akik ezt különös méltánylást igénylő okból kérik – kiállítása 20 napot vesz igénybe rendes eljárásban. Azt azonban jó tudni, hogy ez az időintervallum általában 8 napra rövidül, ha az útlevél kiállítási kérelme, annak mellékletei és a hatóság rendelkezésére álló adatai alapján zökkenőmentesen zajlik az ügyintézés. Ha pedig az utolsó pillanatban jutott eszünkbe, hogy szükségünk lesz érvényes útlevélre, gyorsított, soron kívüli (5 napon belüli), sürgősségi (3 napon belüli), illetve azonnali (24 órán belüli) eljárást is igényelhetünk plusz költség fejében.

Külföldi nyaralást tervez idén? Ne feledkezzen meg az utasbiztosításról sem: a Netrisk.hu-n online elintézheti a szerződéskötést!

Hol és ki igényelheti az úti okmányt?

Útlevelet az ország bármelyik járási hivatalának kormányablakában, okmányirodájában vagy általános hatáskörű oklevélhatóságnál, külföldön pedig a konzuli tisztviselőnél igényelhetünk. Az úti okmányt magyar állampolgárok válthatják ki, továbbá meghatalmazott személyek is végezhetik az ügyintézést abban az esetben, ha a kérelmező egészségi állapota nem teszi lehetővé a személyes megjelenést az okmányirodában, és ezt kezelőorvosa írásban igazolja. Kiskorú vagy gyámság alatt álló kérelmezőnek abban az esetben nem kötelező a személyes megjelenés, ha még nem töltötte be 12. életévét, illetve ezt egészségi állapota nem teszi lehetővé. Külföldön postai úton is benyújtható a kérelem, ha a személyes megjelenés kiemelt nehézséget okoz, illetve nem kell ujjlenyomatot tartalmaznia az útlevélnek. Ez abban az esetben jellemző, ha a kérelmező még nem töltötte be 12. életévét, állandó vagy átmeneti jelleggel fizikai akadálya van az ujjlenyomatvételnek, vagy egészségi állapota miatt nem biztosított a személyes megjelenés.

Belföldön a kormányablakokban és okmányirodákban van lehetőség az úti okmány személyes átvételére, ezen kívül igényelhetünk postai kézbesítést is. A sürgősségi és azonnali eljárás keretében kiállított útlevelek azonban kizárólag személyesen vehetőek át a Központi Okmányirodában (1133 Budapest, Visegrádi u. 110-112.). Külföldön a konzuli tisztviselőnél személyesen, vagy postai úton vehető át az útlevél.

Milyen iratokra van szükség?

Útlevéligényléshez a következő dokumentumokat mindenképpen magunkkal kell vinnünk az okmányirodába: személyazonosság igazolására szolgáló érvényes vagy egy éven belül lejárt hatósági igazolványt (személyazonosító igazolvány, útlevél vagy jogosítvány) és lakcímkártyát, ezek hiányában születési vagy házassági anyakönyvi kivonatot. Amennyiben meghatalmazott jár el az ügyben, úgy neki egy igazolványképet is be kell mutatnia a kérvényezőről. Állampolgárságot igazoló okiratra (személyazonosító igazolvány, útlevél, állampolgársági bizonyítvány, honosítási okirat) abban az esetben van szükség, ha a kérelmező nem szerepel a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban, továbbá, ha az ujjlenyomatvétel nem kivitelezhető, erről orvosi igazolást kell csatolni. Az előző, még érvényes útlevelet is be kell mutatni, ha ez akadályba ütközik, a kérelmezőnek nyilatkoznia kell az okmány eltulajdonításáról, elvesztéséről vagy megsemmisüléséről. Amennyiben az előző útlevelet eltulajdonították, és ezt bejelentették a rendőrségen, a feljelentésről készült jegyzőkönyvet kell bemutatni.

Milyen költségekre számítsunk?

Fontos tudni, hogy az eltérő érvényességi idejű útlevelekre különböző eljárási díjak vonatkoznak, ez az összeg pár száz forinttól egészen 15.000 forintig terjedhet. Ennél számottevőbb kiadásra akkor kell számítanunk, ha gyorsított ügyintézést igénylünk, soron kívüli eljárás során 19.000 Ft, sürgősségi eljárás esetén 29.000 Ft, míg azonnali eljárás alkalmával 39.000 Ft az illetéken felüli igazgatási szolgáltatási pótdíj 2022-ben. Az igénylés illetékmentes, ha az útlevél kiállítására az előző okmány gyártáshibája miatt kerül sor, illetve, ha eltulajdonított okmány pótlására kerül sor, valamint abban az esetben, ha a kérelmező betöltötte 65. életévét.

Akkor is kiváltsuk az útlevelet, ha éppen nincs rá szükségünk?

Erre a kérdésre igennel válaszolnánk, hiszen gondoljunk csak bele, ha abba a szerencsétlen helyzetbe kerülünk, hogy elveszítjük személyi igazolványunkat, bel- és külföldön egyaránt igazolhatjuk magunkat útlevelünkkel. Emellett arról se feledkezzünk meg, hogy bármikor adódhat egy utazási lehetőség, amikor gyorsan kell döntenünk, érvényes útlevéllel a birtokunkban pedig nem kell aggódnunk az igénylés ideje vagy a gyorsított eljárás pótdíja miatt: csak készítsük elő az útlevelünket, és irány a nagyvilág!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek