Kérdése van? Válaszolunk.

Ez az app az EB-n is jól jöhet

2016.06.16

Az EB-re utazás előtt is érdemes letölteni az ingyenesen és internetkapcsolat nélkül használható "ECC-Net: Travel" mobil alkalmazást, amely a külföldön bennünket megillető jogok érvényesítéséhez nyújt segítséget.

Az Európai Fogyasztói Központ fogyasztóvédelmi tanácsok a labdarúgó Európa-bajnokságra utazók számára címmel adott ki tájékoztatót.

Kriesch Attila, az Európai Fogyasztói Központ igazgatója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: nagyon sokan nem utazási irodán keresztül mennek az EB-re, hanem egyénileg vásárolták meg a repülőjegyüket, foglalták le a szállásukat, esetleg autót bérelnek, turisztikai szolgáltatásokat vesznek igénybe, így fontos tudniuk, hogy milyen jogaik vannak, mit tehetnek, ha egy külföldi céggel, eladóval szemben panaszuk merül fel.

A szakember azt javasolta, utazás előtt érdemes letölteni az ingyenesen és internetkapcsolat nélkül használható “ECC-Net: Travel” mobil alkalmazást, amely a külföldön bennünket megillető jogok érvényesítéséhez nyújt segítséget.

Az alkalmazás az Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon segíti a turistákat a külföldön előforduló fogyasztóvédelmi problémák – autóbérlés, szállásfoglalás, repülőgéppel, autóbusszal, vonattal történő utazás, járattörlés, csomagelhagyás – megoldásában, de a fogyasztóvédelmi jogi tudnivalók mellett nyelvi támogatást is nyújt az EU 23 nyelvén, így magyarul is, továbbá norvég és izlandi nyelven.

Kriesch Attila hozzátette: ha a helyszínen nem sikerül rendezni a panaszt, hazatérés után az Európai Fogyasztói Központhoz célszerű fordulni.

Jegyet csak az UEFA-tól

Muraközi Gergely jogász, informatikus az interneten rendelt jegyekkel kapcsolatban elmondta: a 2016-os EB-re a jegyet az UEFA honlapjáról egy több lépcsős folyamattal lehet megvásárolni.
Az UEFA honlapján az is megtalálható, hogy miről ismerhető fel az érvényes jegy: milyen hologram található rajta, milyen színnel, betűtípussal nyomtatták.

A jogász hozzátette: emellett vannak különböző börzék is, amelyek garanciák vállalnak arra, hogy a náluk vásárolt jegy nem hamisított.

Kriesch Attila azonban arról tájékoztatott, hogy az Európai Fogyasztói Központhoz érkezett panasz a közvetítő oldalakon vásárolt jegyekkel kapcsolatban, amelyek garantálták ugyan a teljesítést, a vásárló mégsem kapta meg a belépőt. A szakember a szurkolókat óva intette attól, hogy a feketepiacon, vagy a jegyárusításra nem feljogosított kereskedőtől vásároljanak.

Hangsúlyozta: a fokozott biztonság miatt az is várható, hogy a francia hatóságok ellenőrzik, hogy a névre szóló jeggyel valóban az akar bejutni, akinek a nevére kiállították.

Marseille-ben a hatóságok szigorítottak

Bencsik Zita, a Konzuli Főosztály főosztályvezetője a regisztráció fontosságára hívta fel az EB-re utazók figyelmét, hiszen Franciaországban most is szükségállapot van. Hozzátette: június 15-ig 7729-en regisztráltak a Konzuli Szolgálatnál. Őket könnyebben elérhetik és közvetlenül, sms-ben tudják értesíteni, aa bármilyen tömegeket érintő esemény, katasztrófa történne.

Bencsik Zita hozzátette: eddig autópályadíj fizetési problémákkal, törölt repülőjáratokkal, útközbeni lopásokkal kapcsolatban nyújtottak segítséget a konzuli szolgálat kihelyezett munkatársai.

Az orosz-angol mérkőzés utáni események miatt a rendőrség Marseille-ben megszigorította az intézkedéseket. A mérkőzés napján a belvárosban tilos alkoholt árusítani elvitelre, közterületen nem, csak a szurkolói zónában és a kereskedelmi üzlethelyiségekben lehet szeszes italt fogyasztani.

A marseille-i hatóságok nem javasolják a szurkolóknak, hogy a belvárosból vagy a régi kikötőből közelítsék meg a stadiont, mert ezeken a helyeken nagyobb az esélye, hogy rendbontásba keverednek. Arra kérik a meccsre érkezőket, hogy a tengerpart felőli szurkolói zónából vonuljanak a stadionhoz.

Bencsik Zita hozzátette: a francia hatóságok rendbontás esetén az elkövetőket előzetes letartóztatásba helyezik, és gyorsított eljárásban bíróság elé állítják. Csoportos garázdaság esetén az UEFA kizárhatja az adott ország csapatát a versenyből, ezért a Konzuli Szolgálat a továbbiakban is felelős viselkedést kér a magyar szurkolóktól.

Forrás: http://www.hirado.hu/2016/06/16/br-ez-az-app-az-eb-n-is-jol-johet/#

Hasznosnak tartja ezt a cikket?