Kérdése van? Válaszolunk.

Ez az app az EB-n is jól jöhet

2016.06.16

Az EB-re utazás előtt is érdemes letölteni az ingyenesen és internetkapcsolat nélkül használható "ECC-Net: Travel" mobil alkalmazást, amely a külföldön bennünket megillető jogok érvényesítéséhez nyújt segítséget.

Az Európai Fogyasztói Központ fogyasztóvédelmi tanácsok a labdarúgó Európa-bajnokságra utazók számára címmel adott ki tájékoztatót.

Kriesch Attila, az Európai Fogyasztói Központ igazgatója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: nagyon sokan nem utazási irodán keresztül mennek az EB-re, hanem egyénileg vásárolták meg a repülőjegyüket, foglalták le a szállásukat, esetleg autót bérelnek, turisztikai szolgáltatásokat vesznek igénybe, így fontos tudniuk, hogy milyen jogaik vannak, mit tehetnek, ha egy külföldi céggel, eladóval szemben panaszuk merül fel.

A szakember azt javasolta, utazás előtt érdemes letölteni az ingyenesen és internetkapcsolat nélkül használható “ECC-Net: Travel” mobil alkalmazást, amely a külföldön bennünket megillető jogok érvényesítéséhez nyújt segítséget.

Az alkalmazás az Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon segíti a turistákat a külföldön előforduló fogyasztóvédelmi problémák – autóbérlés, szállásfoglalás, repülőgéppel, autóbusszal, vonattal történő utazás, járattörlés, csomagelhagyás – megoldásában, de a fogyasztóvédelmi jogi tudnivalók mellett nyelvi támogatást is nyújt az EU 23 nyelvén, így magyarul is, továbbá norvég és izlandi nyelven.

Kriesch Attila hozzátette: ha a helyszínen nem sikerül rendezni a panaszt, hazatérés után az Európai Fogyasztói Központhoz célszerű fordulni.

Jegyet csak az UEFA-tól

Muraközi Gergely jogász, informatikus az interneten rendelt jegyekkel kapcsolatban elmondta: a 2016-os EB-re a jegyet az UEFA honlapjáról egy több lépcsős folyamattal lehet megvásárolni.
Az UEFA honlapján az is megtalálható, hogy miről ismerhető fel az érvényes jegy: milyen hologram található rajta, milyen színnel, betűtípussal nyomtatták.

A jogász hozzátette: emellett vannak különböző börzék is, amelyek garanciák vállalnak arra, hogy a náluk vásárolt jegy nem hamisított.

Kriesch Attila azonban arról tájékoztatott, hogy az Európai Fogyasztói Központhoz érkezett panasz a közvetítő oldalakon vásárolt jegyekkel kapcsolatban, amelyek garantálták ugyan a teljesítést, a vásárló mégsem kapta meg a belépőt. A szakember a szurkolókat óva intette attól, hogy a feketepiacon, vagy a jegyárusításra nem feljogosított kereskedőtől vásároljanak.

Hangsúlyozta: a fokozott biztonság miatt az is várható, hogy a francia hatóságok ellenőrzik, hogy a névre szóló jeggyel valóban az akar bejutni, akinek a nevére kiállították.

Marseille-ben a hatóságok szigorítottak

Bencsik Zita, a Konzuli Főosztály főosztályvezetője a regisztráció fontosságára hívta fel az EB-re utazók figyelmét, hiszen Franciaországban most is szükségállapot van. Hozzátette: június 15-ig 7729-en regisztráltak a Konzuli Szolgálatnál. Őket könnyebben elérhetik és közvetlenül, sms-ben tudják értesíteni, aa bármilyen tömegeket érintő esemény, katasztrófa történne.

Bencsik Zita hozzátette: eddig autópályadíj fizetési problémákkal, törölt repülőjáratokkal, útközbeni lopásokkal kapcsolatban nyújtottak segítséget a konzuli szolgálat kihelyezett munkatársai.

Az orosz-angol mérkőzés utáni események miatt a rendőrség Marseille-ben megszigorította az intézkedéseket. A mérkőzés napján a belvárosban tilos alkoholt árusítani elvitelre, közterületen nem, csak a szurkolói zónában és a kereskedelmi üzlethelyiségekben lehet szeszes italt fogyasztani.

A marseille-i hatóságok nem javasolják a szurkolóknak, hogy a belvárosból vagy a régi kikötőből közelítsék meg a stadiont, mert ezeken a helyeken nagyobb az esélye, hogy rendbontásba keverednek. Arra kérik a meccsre érkezőket, hogy a tengerpart felőli szurkolói zónából vonuljanak a stadionhoz.

Bencsik Zita hozzátette: a francia hatóságok rendbontás esetén az elkövetőket előzetes letartóztatásba helyezik, és gyorsított eljárásban bíróság elé állítják. Csoportos garázdaság esetén az UEFA kizárhatja az adott ország csapatát a versenyből, ezért a Konzuli Szolgálat a továbbiakban is felelős viselkedést kér a magyar szurkolóktól.

Forrás: http://www.hirado.hu/2016/06/16/br-ez-az-app-az-eb-n-is-jol-johet/#

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
 

A www.netrisk.hu olyan biztosítási szerződések értékesítését végző internetes összehasonlító felület, amely a szerződések összehasonlításán túl az ügyfél által kiválasztott biztosítási szerződés megkötésének kezdeményezésére is alkalmas. Az oldalon kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb), autós kiegészítő biztosítás, casco (személygépjárműre, motorra és tehergépjárműre 3,5 tonna össztömegig), lakásbiztosítás, utasbiztosítás, útlemondási biztosítás és munkanélküliség biztosítás köthető. Tájékoztatjuk, hogy az összehasonlító funkció nem alkalmas az összetett, bonyolult vagy az átlagostól eltérő egyedi kockázatokat lefedő biztosítási fedezetek és szolgáltatások ajánlására. Az oldal a kgfb termék kivételével nem hasonlítja össze a piacon elérhető összes biztosítási szerződést. Egyedi igényekre, kockázatokra irányuló biztosításokkal kapcsolatban kérjük keresse telefonos ügyfélszolgálatunkat. Vállalkozói vagyon-, felelősség- és csoportos biztosításokra vonatkozó igényét a Netrisk Agent szolgáltatásunk keretében online is jelezheti.

A www.netrisk.hu weboldalt a Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Kft. (rövidített neve: Netrisk.hu Kft.) üzemelteti, független biztosításközvetítői tevékenységért maga felel, az esetlegesen okozott kárért vagy sérelemdíjért szakmai felelősségbiztosítója, a Generali Biztosító Zrt. áll helyt. Az üzemeltetőről további információt a Rólunk menüpontban talál. A weboldal használatával Ön elfogadja a Felhasználási Feltételekben foglalt valamennyi feltételt.

A www.netrisk.hu oldalon az üzemeltető a biztosításközvetítésen túl egyéb más tevékenységet (pénzügyi szolgáltatások hirdetése, pénzpiaci többes ügynöki tevékenység, távközlési szolgáltatások közvetítése) is végez.