Kérdése van? Válaszolunk.

Melyik a legjobb?

2015.06.30

Minden utazó és utazás más. Valaki csak a külföldi egészségügyi ellátás költségei miatt aggódik, más biztonságban szeretné érezni magával vitt értékeit is. Valaki repülővel indul útnak, és szeretne felkészülni egy esetleges járat- vagy poggyászkésére, más az autójára erősített tetőboxból történő lopástól tart. Különböző utazók, eltérő igények.

A bevezetőből talán sejthető, hogy nincs általános meghatározása a „legjobb utasbiztosítás” kifejezésnek. Egész egyszerűen azért, mert mindenki számára más lesz a legjobb. Van azonban pár ismérv, ami azonos minden legjobb utasbiztosítás esetében. A legjobb utasbiztosítás ugyanis

  • magunkra és utazásunkra szabott,
  • arra nyújt fedezetet, amire szükségünk lehet,
  • és csak olyasmire nem nyújt fedezet, aminek nem fogjuk hiányát érezni.

Mindenkinek biztosnak kell lennie abban, hogy az általa vásárolt utasbiztosítás fedezetet nyújt arra a területre, amelyre utazik. Ha például törökországi utunk során annak ázsiai részét is meglátogatjuk, akkor olyan utasbiztosítást válasszunk, ami Törökország teljes területére érvényes. Ha utazásunk során európai és azon kívüli területre is ellátogatunk, akkor ügyeljünk arra, hogy a megvásárolt utasbiztosítás valamennyi területre érvényes legyen.

A közismerten veszélyes vagy magasabb kockázatot jelentő szabadidős tevékenységek körültekintést igényelnek, mert mindamellett, hogy inkább kevesebb, mint több termékben fedezettek, a biztosítók által vállalt extrém sportok köre is igen eltérő. Vagyis előfordulhat, hogy pl. a vitorlázás, az egyik extrém sportra kiterjesztett utasbiztosításban fedezett, azonban a másik – ugyan csak extrém sportra kiterjesztett – biztosításban nem. Minden esetben győződjünk meg arról, hogy az általunk végzett extrém sport nem szerepel a megvásárolt utasbiztosítás kizárásai között, vagy fordítva, tételesen szerepel a feltételekben, biztosított tevékenységként.

Előfordulhatnak speciális körülmények, amik szintén körültekintést igényelnek. Ilyen körülménynek tekinthető az idősebb életkor, vagy az ismert, ám egy ideje tüntet mentes meglévő betegségünk is. Bizonyos életkor esetén (és már maga az a bizonyos életkor is feltételenként eltérő lehet) a biztosító csak a balesetből eredő sürgősségi orvosi kezelés költségeit téríti meg, azaz a betegségből eredő orvosi ellátás költségeit az utazónak saját maga kell fizetnie. Más biztosító idősebb életkor esetén sem zárja ki a betegségből eredő ellátás költségeinek megtérítését, ám meglehet, hogy csak jóval alacsonyabb biztosítási összeg vonatkozik rájuk. Ezeket a meglepetéseket természetesen elkerülhetjük, ha tájékozódunk, és megfelelő biztosítást választunk.

Meglévő betegségünkkel kapcsolatban szintén körültekintőnek kell lennünk, mert különböző szabályokkal találkozhatunk ezzel összefüggésben is. Egyes biztosítók akkor is fizetnek, ha korábbi betegségünkből adódóan szorulunk sürgősségi ellátásra külföldön, más biztosítók azonban az utazás előtt meglévő betegségre visszavezethető események esetén nem fizetnek térítést.

Poggyászunk tartalma, a magunkkal vitt értékeink szintén befolyással lehetnek döntésünkre, ha körültekintően járunk el. Nem gondolnánk, de az olyan egyszerű dolog, mint a piperecikk sem térül minden utasbiztosítás kapcsán. Ennél sokkal nagyobb körültekintést igényelnek a magunkkal vitt műszaki cikkek, amelyek esetében azon túl, hogy legyen rá fedezet az is fontos szempont, hogy az a fedezet milyen összeget jelent. A notebook, mobiltelefon például ma már hétköznapi eszköz, mégis alig pár utasbiztosításban találhatóak csak meg. Ha repülővel utazunk, jusson eszünkben, hogy bőröndünk sérülésére sokkal nagyobb az esély. Egy fogantyú leszakadásának javíttatása is ezer forintokba kerül, és nem minden biztosító fogja megtéríteni.

A felsorolást hosszasan lehetne még folytatni, de akármennyire is bővítenénk ezt a leírást, a konklúzió végül ugyan az: ha pénzünkért a lehető legjobbat szeretnénk kapni, akkor ne csak úgy vegyünk egy utasbiztosítást, hogy legyen, hanem nézzük meg mit veszünk. Egy rosszul megválasztott utasbiztosítás tud ugyan olyan rossz lenni, mintha nem vettünk volna.

Mindig vegyük figyelembe:

  • úti célunkat,
  • az ott végzett tevékenységünket,
  • poggyászunk tartalmát,
  • és speciális igényeinket.

Ha ezeknek megfelelő utasbiztosítást választunk, akkor nagy valószínűséggel a számunkra legjobb utasbiztosítást vásároltuk meg.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Cseh Anett