Kérdése van? Válaszolunk.

Az utolsó pillanatban szeretjük megkötni a netes utasbiztosítást

2015.06.26

Az év első öt hónapjában naponta egy főre átlagosan 580 forintért kötöttek utasbiztosítást a külföldre készülő ügyfelek; ez az összeg lényegében megegyezik a tavalyi hasonló időszak adataival. A legnagyobb online biztosításközvetítő portálon a netes kötések 56 százaléka az utazást megelőző napon, vagy az utazás napján született, közel egyharmaduk 4, illetve 8 napos időszakra szól. A kötések közel 90 százaléka európai utakra szól, melyeknek a felét autóval, harmadát repülőgéppel teszik meg a szerződők.

Magyarországon az utasbiztosításoknak egyre nagyobb hányadát, immár mintegy 35 százalékát az interneten kötik meg. Az online szerződő ügyfelek szeretik az utolsó napokra hagyni a biztosítás megkötését: 44 százalékuk az utazást megelőző napon teljesíti ezt a feladatot, és további 12 százaléknak csak az utazás napján jut eszébe utasbiztosítást kötni.

Az utazási irodákban gyakran már hónapokkal az indulást megelőzően lekötik az utazásokat, és esetleg a biztosításokat is megkötik melléjük. Az interneten azonban (kihasználva az eszköz rugalmasságát) az utasbiztosítások 80 százalékát az utazás előtti három napon belül intézik el az ügyfelek. Akár az indulás napján is lehet kötni biztosítást interneten, de ebben az esetben a biztosítási díját kizárólag azonnali bankkártyás fizetéssel tudjuk teljesíteni.

A biztosított utak leggyakoribb hossza 4, illetve 8 nap. Előző az úgynevezett hosszú hétvégéket felölelő utazások jellemző időtartama, míg utóbbi a hetes turnusokra jellemző 8 nap/7 éjszaka sémát követi. Pozitív fejlemény, hogy az össze utasbiztosítás közül a tavalyi 5-ről 7 százalékra nőtt az egynapos utakra kötött szerződések aránya, ami az ügyfelek tudatosságának javulását jelzi. Fontos ugyanis szem előtt tartani, hogy egy egynapos bécsi úton bekövetkező baleset vagy betegség nyomán a kórházi számla ugyanúgy több százezer forintot tehet ki, mint egy egyhetes nyaralás alatt felmerülő hasonló probléma esetében

A Netrisk.hu adatai szerint a netes utasbiztosítások 88 százalékát európai utakra kötik. Az Európára kötött biztosítások közül 49 százalényian autóval, míg 33 százaléknyian repülőgéppel utaztak (a repülős utak aránya egyébként tavaly óta közel 2 százalékponttal növekedett).

Jellemzően elmondható, hogy a távolabbi célponttal rendelkező utak esetében az ügyfelek hajlamosabbak a magasabb térítési limiteket biztosító, több extrát kínáló módozatokat választani. Ugyanakkor fontos megjegyezni,hogy azonos célország esetén is igen nagy eltérés mutatkozhat a biztosítással szemben támasztott igényekben aszerint, hogy városnézés vagy tengerparti nyaralás-e a cél, illetve, hogy motorkerékpárral, autóval, repülőgéppel vagy egyéb eszközzel utazunk-e.

Az optimális biztosítás kiválasztása érdekében célszerű olyan összehasonlító oldalon megkeresni a megfelelő utasbiztosítást, ahol eleve részletesen megjelölhető, hogy milyen szolgáltatást várunk el az adott biztosítástól. Az utóbbi időben például az egyik leggyakoribb szempontként azt tüntetik fel az ügyfelek, hogy a poggyászbiztosítás kiterjed-e a notebookra, mobilra, tabletra, fényképezőgépre vagy éppen a kamerára, ez ugyanis nem azonos mértékben része az egyes biztosítási csomagoknak. A lényeg az, hogy amikor döntöttünk egy százezres nagyságrendű utazásról, ne 1-2 ezer forinton múljon, van-e megfelelő biztosítási fedezetünk.

Szintén a személyre és a helyzetre szabottságot erősíti, hogy immár egyes kiemelt országokra vagy eseményekre is kínálnak terméket a biztosítók: ilyenek például a kifejezetten horvátországi utazásokra vagy éppen zarándokutakra kidolgozott utasbiztosítások.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
 

A www.netrisk.hu olyan biztosítási szerződések értékesítését végző internetes összehasonlító felület, amely a szerződések összehasonlításán túl az ügyfél által kiválasztott biztosítási szerződés megkötésének kezdeményezésére is alkalmas. Az oldalon kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb), autós kiegészítő biztosítás, casco (személygépjárműre, motorra és tehergépjárműre 3,5 tonna össztömegig), lakásbiztosítás, utasbiztosítás és útlemondási biztosítás köthető. Tájékoztatjuk, hogy az összehasonlító funkció nem alkalmas az összetett, bonyolult vagy az átlagostól eltérő egyedi kockázatokat lefedő biztosítási fedezetek és szolgáltatások ajánlására. Az oldal a kgfb termék kivételével nem hasonlítja össze a piacon elérhető összes biztosítási szerződést. Egyedi igényekre, kockázatokra irányuló biztosításokkal kapcsolatban kérjük keresse telefonos ügyfélszolgálatunkat. Vállalkozói vagyon-, felelősség- és csoportos biztosításokra vonatkozó igényét a Netrisk Agent szolgáltatásunk keretében online is jelezheti.

A www.netrisk.hu weboldalt a Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Kft. (rövidített neve: Netrisk.hu Kft.) üzemelteti, független biztosításközvetítői tevékenységért maga felel, az esetlegesen okozott kárért vagy sérelemdíjért szakmai felelősségbiztosítója, a Generali Biztosító Zrt. áll helyt. Az üzemeltetőről további információt a Rólunk menüpontban talál. A weboldal használatával Ön elfogadja a Felhasználási Feltételekben foglalt valamennyi feltételt.

A www.netrisk.hu oldalon az üzemeltető a biztosításközvetítésen túl egyéb más tevékenységet (pénzügyi szolgáltatások hirdetése, pénzpiaci többes ügynöki tevékenység, távközlési szolgáltatások közvetítése) is végez.