Hamarosan véget ér a márciusi lakásbiztosítási kampány. Ne hagyja elúszni a jó ajánlatokat!

4

Nap

10

Óra

46

Perc

14

Másodperc

Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2020. szeptember 11.

Lakástűz: hogyan kerülhetjük el a legnagyobb bajt?

Magyarországon évente több ezer lakástűz történik: tavaly januárban például óránként riasztották a tűzoltókat kisebb-nagyobb tűzesetek miatt. Mivel a tűzkárok jelentős része felhasználói mulasztás miatt keletkezik, fontos, hogy időben megtegyük a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerülhessük a legnagyobb bajt – azt, hogy az otthonunk megsemmisüljön.

Az elektromos berendezések nagy rizikót jelentenek

Egy átlagos otthonban több tucat elektromos berendezés és eszköz található, amelyekre egytől egyig veszélyforrásként kell tekintenünk. Kiemelten nagy rizikót jelentenek a régi épületek, azon belül is a társasházak, amelyek építésekor a hálózatot még nem nagy teljesítményű porszívók, mosogatógépek, klímaberendezések és villanytűzhelyek ellátására tervezték. A panelházak szellőzőrendszerében felgyülemlett gyúlékony por és szennyeződés szintén elősegíti a tűz terjedését, így ezekben az épületekben az egész lakóközösséget védjük azzal, ha felelősek vagyunk. Ha a lakásban pislákol a lámpa, füstöt vagy égett szagot észlelünk, netán szikrázik a konnektor, vagy gyakran leold a biztosíték, azonnal hívjunk szakembert, hogy elkerüljük a bajt! Ügyeljünk arra, hogy megbízható forrásból szerezzük be az eszközeinket: a filléres, távol-keleti webshopokból rendelt telefontöltők és égősorok balesetveszélyesek lehetnek, és különösen nagy veszélynek tesszük ki a lakást, ha munkába indulás vagy utazás előtt nem húzzuk ki ezeket a hálózati csatlakozóból. Ugyancsak érdemes elkerülni, hogy a hálózati hosszabbítókat egymásba dugva használjuk: ha egyszerre túl nagy teljesítménynek tesszük ki a hosszabbítókat, a vezetékek felforrósodhatnak, amely tűzesethez vezethet.

Lakásbiztosítás otthonról: kalkuláció és biztosításkötés sorban állás nélkül, online a Netrisk.hu-n!

Konyhai tűzesetek: könnyen megtörténik a baj

A konyha veszélyes üzem: elég egy rossz helyen hagyott konyharuha, vagy egy tűzhelyen hagyott étel, és máris megtörténhet a baj. Fontos, hogy még egy egyszerűnek tűnő vízforralás alatt is ügyeljünk a tűzbiztonságra, és ne hagyjunk őrizetlenül nyílt lángot – akkor sem, ha csak a boltba szaladunk le! Gyakori veszélyforrás a túlhevült olaj is, amely a magas hő hatására meggyulladhat, és erősen füstölni kezdhet. Egy ilyen váratlan és ijesztő helyzetben sokan ösztönösen vizet használnak a lángok eloltására, azonban ez a legrosszabb, amit tehetünk: ezzel ugyanis szinte berobbantjuk az olajat, amely így szétterülve pillanatok alatt az egész ingatlanra kiterjedhet. Az olaj túlhevülése esetén fedjük le az edényt, és óvatosan emeljük le a tűzről, majd szellőztessünk ki! Gáztűzhely esetén mindig gondoskodjunk az eszköz rendszeres karbantartásáról, és ne használjunk gázpalackot olyan ingatlanban, ahol ez tilos (pl. egyes társasházakban)! Ha otthonunkban gázszagot érzünk, vagy gázkészülékkel ellátott lakásban hirtelen fejfájást, szédülést, nehézlégzést tapasztalunk, gondoljunk a legrosszabbra: azonnal zárjuk el a gázcsapot, oltsunk el minden tűzforrást a lakásban (pl. gyertya), szellőztessünk ki, és hívjuk a tűzoltókat! A gáz akár egy apró szikrától is berobbanhat, ezért ügyeljünk arra, hogy a segítség megérkezéséig ne kapcsoljunk villanyt, és ne használjunk semmilyen elektromos berendezést. Konyhai teendőink során mindig tartsuk be a szükséges óvintézkedéseket, és hasznos, ha egy megbízható füstjelzőt is felszerelünk, amely időben figyelmeztethet a bajra.

Nagyon fontos a lakásbiztosítás

Vannak persze esetek, amikor minden igyekezetünk ellenére sem sikerül elkerülni a bajt, és felcsapnak a lángok: egy leégett ház, vagy akár egy társasházi tűz felfoghatatlan anyagi és eszmei kárral jár, így nem mindegy, hogyan kerülünk ki egy eleve szerencsétlen helyzetből. Egy tűzkár biztosítás nélkül komoly anyagi veszteséget jelent, ezért mindig figyeljünk arra, hogy rendelkezzünk érvényes lakásbiztosítással, és időről időre vizsgáljuk felül a meglévő szerződésünket. Társasház, vagy akár sorházak esetén az is előfordulhat, hogy a szomszéd ingatlanban keletkezett tűz a mi lakásunkra is átterjed – ebben az esetben a kárt a szomszéd felelősségbiztosítása fedezi. Igen kellemetlen helyzetben találhatjuk magunkat, ha a szomszéd nem rendelkezik biztosítással, és nem tudja, vagy nem akarja rendezni a kárunkat – ilyenkor nem marad más, mint a jogi út. Jó hír, hogy a saját lakásbiztosításunk ebben a helyzetben is kihúzhat minket a bajból, így ha éppen nem rendelkezünk érvényes lakásbiztosítással, pótoljuk minél előbb, akár sorban állás nélkül, online is !

Oszd meg másokkal