Hamarosan véget ér a márciusi lakásbiztosítási kampány. Ne hagyja elúszni a jó ajánlatokat!

4

Nap

12

Óra

11

Perc

28

Másodperc

Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2020. szeptember 14.

Elektromos autót venne? Erre érdemes odafigyelni!

Évről évre nő az elektromos autók népszerűsége: a csendes, környezetbarát üzem, a különböző kedvezmények és az állami támogatás sok autóvezetőt vonz. Ha játszunk a gondolattal, hogy a következő autónk környezetbarát legyen, nem árt tisztában lenni a legfontosabb tudnivalókkal – cikkünkben ezek közül szemezgetünk.

Miért jó választás egy elektromos autó?

Aki ült már elektromos autóban, bizonyára tisztában van egy ilyen jármű előnyeivel: a rendkívül halk, sima működés a sofőr és az utasok számára is élmény. A dinamikus gyorsulásnak, a simább fékezésnek és a váltómentes kivitelnek köszönhetően egy e-autó vezetése sokkal gördülékenyebb, így nagyon kényelmes vele a közlekedés. Az e-autók nagy előnye, hogy sokkal kedvezőbb üzemanyagköltséggel kell számolnunk, a kevesebb meghibásodás miatt pedig a szervizigény is alacsonyabb. Zöld rendszámmal számos kedvezményben részesülhetünk, például a legtöbb nagyvárosban ingyen parkolhatunk, és olyan területekre is behajthatunk, ahova hagyományos járművekkel nem. Amennyiben új autóban gondolkodunk, e-autó vásárlása esetén mentesülünk a regisztrációs adó és a vagyonszerzési illeték megfizetése alól, és állami támogatást is igénybe vehetünk. Természetesen az sem elhanyagolható, hogy egy tisztán elektromos üzemű autó nem bocsát ki káros anyagokat, és nem járul hozzá a nagyvárosokban jelentős problémát okozó zajszennyezéshez sem.

Van-e hátránya az e-autóknak?

Mint minden járműtípusnak, az elektromos autóknak is vannak hátrányai. Bár folyamatosan nő az e-autók piaca, egy ilyen jármű sajnos továbbra is drágább, mint egy dízeles vagy benzines kivitel, így akár újonnan, akár használtan vásároljuk, mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk érte. Szintén érzékeny pont a hatótáv, hiszen nem mindegy, mekkora távolságot tudunk megtenni egy töltéssel – általában azzal kell számolnunk, hogy típustól függően 2-400 kilométerenként tartanunk kell egy 20-30 perces kényszerpihenőt. Szintén fontos szempont lehet, hogy a téli hónapokban a hideg miatt csökkenhet a hatótáv, és nőhet a töltési idő – ezt vásárlás előtt érdemes figyelembe venni. Hazánkban rendkívül gyors ütemben létesítenek új töltőpontokat, azonban az országos ellátottság továbbra is hiányos, az akkumulátor esetleges cseréje pedig meglehetősen költséges – erre egyébként szerencsére ritkán van szükség.

Mire számíthatunk, ha új e-autót vásárolunk?

Azoknak, akik új villanyautót vásárolnának, csábító lehet a 2,5 milliós állami támogatás, azonban az erre szánt keret idén rekordidő alatt kimerült, így sajnos egy darabig biztosan nem számíthatunk hasonlóra. Jó hír azonban, hogy az új elektromos autók besorolástól függően mentesülnek a regisztrációs adó, a vagyonszerzési illeték, a gépjárműadó és cégautóadó alól, az ingyenes parkolással pedig bizonyos településeken további jelentős összegeket spórolhatunk, főleg, ha gyakran autózunk városban. Ha külföldről hozatnánk be új e-autót, szintén nem kell regisztrációs adót fizetnünk.

Mire kell figyelni, ha használt villanyautót vennénk?

Itthon is egyre gyakrabban találkozhatunk használt e-autókkal, így felmerülhet a kérdés, hogy vajon mennyire rizikós egy ilyen adásvétel. Mivel egy 5-6 éves e-autó ára az eredeti ár töredéke is lehet, miközben az akkumulátor állapota még kifejezetten jó, általánosságban elmondható, hogy bátran választhatunk használt modellt is – persze nem árt odafigyelni a használtautó-vásárlás általános szabályaira . Egy idősebb akkumulátor természetesen nem rendelkezik olyan hatótávval, mint az új, így egy ilyen autó elsősorban olyan sofőröknek lehet ideális választás, akik főleg rövidebb, 10-20 kilométeres távokat tesznek meg. Akár új, akár használt e-autó mellett döntünk, jó döntést hozunk: minden jel arra mutat, hogy az elektromos üzemű járműveké a jövő, így néhány éven, évtizeden belül nagy eséllyel mindenképpen egy ilyen autó volánja mögött ülünk majd.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek