netrisk.hu - kötelező biztosítás 2008

biztosítás díjszámítás: kötelező, casco, lakás, utasbiztosítás a legfontosabb biztosítási információk netrisk.hu vendégkönyve biztosítási segítség: mit, hogyan, miért
kötelező biztosítás kötelező biztosítás
casco biztosítás casco biztosítás
lakásbiztosítás lakásbiztosítás
utasbiztosítás utasbiztosítás
életbiztosítás életbiztosítás
szállítmány biztosítás szállítmány biztosítás
vagyonbiztosítás vagyonbiztosítás
felelősség biztosítás felelősség biztosítás

Vagyonvédelmi előírások
Ahico Első Amerikai-Magyar Biztosító Rt.Vagyonvédelmi szintek:

Minimális mechanikai védelem (A)

Minimális mechanikai védelemről beszélünk, ha a védett helyiség falazatai, padozatai, födémszerkezetei, a nyílászárók és zárszerkezetek az alábbi követelményeknek megfelelnek:

- az ajtók, az ablakok ráccsal nem védett üvegezése összességében, szerkezetenként minimum 6 mm vastagságúak,

- az ajtószerkezetek reteszhúzás ellen védettek,

- az ajtók zárását a gyártó előírása szerint felszerelt 2 darab biztonsági zárszerkezet vagy a tartószerkezetével együtt minősített és ennek megfelelően felszerelt biztonsági lakat végzi,

- a falazatok, födémek, padozatok szilárdsága legalább a 6 cm-es hagyományos kisméretű téglafallal egyenértékű.

Részleges mechanikai védelem (B)

Részleges mechanikai védelemről beszélünk, ha védett helyiség falazatai, padozatai, födémszerkezetei, a nyílászárók és zárszerkezetek az alábbi követelményeknek megfelelnek:

- minimális mechanikai védelem követelményei,

- a 2 méternél kisebb magasságkülönbség leküzdésével elérhető nyílászárók (ablakok, kirakatok, portálok stb.) minimum 10x30 cm-es osztású, 12 mm átmérőjű köracél ráccsal vagy azzal egyenértékű más mechanikai szerkezettel (pl.: MABISZ által minősített biztonsági üveggel vagy biztonsági fóliával) védettek,

- a rácsot a falazatba 30 cm-enként, de minimum 4 db falazókörömmel, legalább 10 cm-es beépítési mélységgel az épületszerkezethez rögzíteni kell. (Az említett rács kiváltható a kívülről nem szerelhető, belső leereszthető biztonsági ráccsal.)

- a nyílászárók (ajtók) tokszerkezetei falazókörmökkel vagy egyéb, a befeszítést megakadályozó módon falazatba erősítettek,

- az ajtószerkezetek megerősített kivitelűek, kiemelés ellen védettek (pl.: hevederzárral),

- a zárást törésvédetten szerelt biztonsági zár vagy a tartószerkezetével együtt a MABISZ által részleges mechanikai védelemre minősített biztonsági lakat végzi,

- az ajtók legalább 3 diópánttal rögzítettek,

- az ajtólap, illetve a tok vetemedése a zárás biztonságát nem befolyásolja,

- a zárnyelvek legalább 15 mm mélyen zárnak,

- az ajtólap és az ajtótok záráspontossága oldalanként 5 mm-en belüli,

- bevésőzár esetén az ajtólap külső oldala fémlemezzel megerősített,

- fatok esetén a zárlemez megerősített kivitelű,

- a falazatok, födémek, padozatok szilárdsága minimum a 15 cm-es hagyományos kisméretű tömör téglafallal egyenértékű.

Teljeskörű mechanikai védelem (C)

Teljeskörű mechanikai védelemről beszélünk, ha védett helyiség falazatai, padozatai, födémszerkezetei, a nyílászárók és zárszerkezetek az alábbi követelményeknek megfelelnek:

- részleges mechanikai védelem követelményei,

- a rács a falazatba legalább 15 cm-es beépítési mélységgel rögzített,

- az ajtók és ajtótokok fémből vagy keményfából készültek,

- fa anyag esetén az ajtólap minimum 4 cm vastag és tömör kivitelű,

- az ajtólap és a tok záráspontossága oldalanként 2 mm-en belüli,

- a zárszerkezet legalább 2 irányú és 4 pontos zárást (ebből 3 aktív zárási pont) biztosít,

- a zárás törésvédetten szerelt és fúrásvédettre minősített biztonsági zár vagy a tartószerkezetével együtt a MABISZ által teljeskörű mechanikai védelemre minősített biztonsági lakat végzi,

- a zárnyelvek legalább 18 mm mélyen zárnak,

- a falazatok, födémek, padozatok szilárdsága minimum 38 cm-es hagyományos kisméretű tömör téglafallal egyenértékű.

Minimális elektronikai jelzőrendszer (D)

Minimális elektronikai védelemről beszélünk, ha védett helyiség falazatai, padozatai, födémszerkezetei, a nyílászárók és zárszerkezetek a teljeskörű mechanikai védelem követelményeinek megfelelnek, illetve minimális elektronikai jelzőrendszer van a helyiségbe beszerelve. Minimális elektronikai jelzorendszerről beszélünk, ha a felületvédelem kiterjed a 2 m-nél alacsonyabb magasságkülönbség leküzdésével elérhető nyílászárókra, vagy csapdaszerű területvédelem van kialakítva egy-egy helyiségben. Az alkalmazott elektronikai készülék rendelkezzen a minimális elektronikai jelzőrendszerre kiadott minősítési tanúsítvánnyal, szabotázsvédetten legyenek telepítve a MABISZ előírásai szerint. A szerelést - erről jognyilatkozatot adó - szakember végezze.

Részleges elektronikai jelzőrendszer (E)

Részleges elektronikai védelemről beszélünk, ha védett helyiség falazatai, padozatai, födémszerkezetei, a nyílászárók és zárszerkezetek a teljeskörű mechanikai védelem követelményeinek megfelelnek, illetve részleges elektronikai jelzőrendszer van a helyiségbe beszerelve. Részleges az elektronikai jelzőrendszer, ha a behatolásvédelem teljes körű és csapdaszerű térvédelem van kialakítva. Az alkalmazott elektronikai készülék rendelkezzen a részleges elektronikai jelzőrendszerre kiadott minősítési tanúsítvánnyal, szabotázsvédetten legyenek telepítve a MABISZ előírásai szerint. A szerelést - erről jognyilatkozatot adó - szakember végezze.

Tárolási szabályok

Háztartási vagyonrész: tetszőleges módon.

Értékőrző vagyonrész (j, k): Lakás céljait szolgáló helyiségben tetszőleges módon.

Értékőrző vagyonrész (g, h, i) 600 000 Ft-ig: Lakás céljait szolgáló helyiségben tetszőleges módon.

Értékőrző vagyonrész (g, h, i) 601 000 - 1 000 000 Ft-ig: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által legalább ilyen értékhatárra minős0ített, épületszerkezethez rögzített és lezárt páncélkazettában, vagy lezárt páncélszekrényben.

Értékőrző vagyonrész (g, h, i) 1 000 000 Ft felett: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által legalább ilyen értékhatárra minősített, épületszerkezethez rögzített és lezárt páncélkazettában, vagy lezárt páncélszekrényben, nyitás- és fúrásérzékelővel az elektronikai jelzőrendszerhez kapcsolva.

Reteszhúzás elleni védelem: A kétszárnyú bejárati ajtók egyik része a mozgó ajtó, a másik része az álló, vagy rögzített ajtó. Ezt a rögzítést riglivel szokták megoldani, amelyik lehet csúszó vagy áthajtós rigli. A rigli függőlegesen mozgó részét rögzíteni kell, pl. egy-egy furaton át facsavarral.

Biztonsági zárszerkezet: Biztonsági zárszerkezetnek minősül a minimum 5 csapos hengerzárbetétes, a kéttollú kulcsos zárszerkezet, a szám vagy betűjel kombinációs zárszerkezet, amennyiben a variációs lehetőségek száma meghaladja a 10 000-et, valamint az egyedi minősített lamellás zár.

MABISZ: Magyar Biztosítók Szővetséges

Törésvédetten szerelt biztonsági zár: Törés ellen védett a hengerzárbetét, ha a külsű oldalon kívülről nem szerelhetően legfeljebb 2 mm-re nyúlik ki a zárszerkezet síkjából.

 

Lakásbiztosítás:

 • vagyonvédelmi előírások
 • kérdések és válaszok
 • feltételgyűjtemény
 • Mi mit jelent...

 • ajánlat
 • alkusz
 • biztosított
 • bonus-malus
 • kárbejelentés
 • kedvezményezett
 • kizárás
 • kötvény
 • szerződő
 • területi hatály
 • zöldkártya